LEÍRÁS

Hafer/Oats

Pázsitfűfélék családja (Poaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A zab egynyári növény, bojtos mellékgyökérzettel. Szalmaszára 0,5-1 m magas, levelei szálas-lándzsásak, kihegyesedők, hüvelyesek. Virágzatai a hajtásvégen laza bugában állnak, a toklász csúcsa szálkátlan, a 2-4 egyszerű virágból álló füzérkék többé-kevésbé bókolók. Júniustól augusztusig virágzik. Termése szemtermés.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Valószínűleg dél-európai eredetű, takarmányként és élelmiszerként is régóta termesztett haszonnövény. Gyomtársulásokban sokhelyütt kivadulva is megtalálható.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

„A zab meleg, erős ízű és illatú, szerencsét hozó és egészséges étel az egészséges embernek” – írja Szent Hildegárd, de azt is elmondja, hogy a betegeknek nem válik javára, mert ha megeszik, „csak hánykolódik a gyomrukban és nyálkát okoz, ám erőt nem ád nekik”. Gyógyszerként az erős köszvény ellenszerének tekinti, mégpedig gőzfürdő formájában: egyfelől a vízben főtt fűvel az egész testet be kell borítani, másfelől gőzfürdőként azt a vizet kell a forró kövekre önteni, amelyben a zabot megfőztük.

Hieronymus Bock szerint „Akik Algau-ban, Torgau-ban, Svábföldön és más vad végeken vagy országokban laknak, azok tudják a legjobb kását főzni a zablisztből… Ezért nem véletlenül mondja Plinius, hogy a németek mindig zabot esznek, ami nem egészségtelen étek, ha jól van elkészítve. Azok az emberek, akik zabkásán és hasonlón élnek, erősebbek és egészségesebbek… A zab az étekben melegítő, külsőleg a gyógyításban szárít és hűt. Galénosz azt írja, hogy a zab az árpához hasonló gyógyszer. Mert szárít és szétoszlat. Valamelyest hideg természetű, kissé összehúzó, ezért állítja meg a hasmenést.
A zabkása jól elkészítve és megfőzve derék szer a mindennapi székletre, megállítja a hasat, és jó táplálékot ad, természetes melegségénél fogva. A lisztje elégetve és mézborral bevéve jó az állandóan köhögőknek.
A zablisztet a kificamodott és kimarjult tagokra használják, mint az árpalisztet, egyik a másik helyett használható. A zab ólomkarbonáttal keverve és az arcot ezzel mosva, széppé és világossá teszi azt. A kisgyermekek ótvara és rühe ellen nincs jobb, mint a zabszalma fürdőnek megfőzve. A zabliszt ecettel pépessé keverve eltünteti a bőr foltjait.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A zabszalmáról negatív E-monográfia készült.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: A kínai csikófarkról pozitív E-monográfia, általában az efedrin-tartalmú fajokról WHO-monográfia készült, a drog hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) is.

  • Hatóanyagok: Egy nyugtató hatású indol-alkaloidot (avenin), számos aminosavat, B-, K- és E-vitaminokat, ásványi anyagokat (foszfort, vasat, kobaltot, mangánt, cinket, alumíniumot, káliumot), karotint, kovasav és nyomelemeket (többek között bórt és jódot) tartalmaz.

  • Gyógyhatások: Elsősorban a dietetikában használatos általános gyengeség, táplálkozási zavarok, hiánybetegségek, stb. kezelésére. A monográfia gyulladásos, nedvedző és főként viszketéssel járó bőrbetegségekkel kapcsolatban nem találta kellően bizonyítottnak a gyógyhatást (külsőleges felhasználás). Fürdőjével altesti keléseket, gombás fertőzéseket, aranyeret kezeltek. A friss és a szárított zöld zab teáját idegkimerültség, álmatlanság, ideggyengeség, klimaxos panaszok kezelésére, valamint reumás és köszvényes bántalmak gyógyítására, időskorban általános erősítőként, a keringési rendszer karbantartására ajánlották. Afrodiziákumként is használták. Fürdője hasonló hatású, 100 g zabszalmát 3 l vízben 20 percen át kell főzni, leszűrni és a főzetet a fürdővízhez adni.

  • Adagolás: NA

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Túladagolva fejfájást okozhat.