A fitoterápia története

Bátran kijelenthetjük, hogy a gyógynövények ismerete szinte egyidős az emberiséggel, hiszen már a legrégebbi régészeti leletek is tanúskodnak olyan őseinkről, akiket környezetük gyógyított, sőt akik igen komoly (gyógyító vagy rituális) beavatkozásokat éltek túl. Jogos lehet az a feltételezésünk, hogy őseink tapasztalati úton nem csak egy növény ehető voltáról rendelkeztek ismeretekkel, hanem esetleges egyéb pozitív vagy negatív tulajdonságairól is.

Mi a fitoterápia és miben különbözik a gyógynövényismerettől

Legtágabb értelemben gyógynövénynek azokat a növényeket tekintjük, melyeket a hagyományok vagy irodalmi adatok alapján gyógyítás céljaira felhasználtak vagy felhasználnak.

Azonban fontos kihangsúlyozni, hogy ez nem jelenti a gyógynövényként említett fajok egyenértékűségét: számos olyan gyógynövényt ismerünk, amelyet ma már nem tekintünk gyógynövénynek gyenge vagy bizonytalan hatása, mérgező mivolta, vagy más szempont miatt. Ez indokolja a fitoterápia és a gyógynövényismeret megkülönböztetését: gyógynövényismeretről beszélünk minden olyan esetben, amikor a gyógynövények alkalmazása ma már nem, vagy kevéssé alkalmazott elvek mentén történik (jó példa erre az európai gyógyításban az újkorig jelenlevő nedvkórtani szemlélet, amely a növények hideg-meleg-száraz-nedves tulajdonságaihoz kapcsolta a gyógyító minőség megjelenését).

Egy mai, szűkebb megközelítés szerint csak azokat a növényeket tekintjük gyógyítás céljára felhasználhatónak, amelyek ehhez szükséges mennyiségben tartalmazzák valamely hatóanyagcsoport tagjait, s számunkra az is fontos szempont, hogy ezek a hatóanyagkomponensek házilagos eljárásokkal kivonhatók legyenek.

Hogyan dolgozunk gyógynövényekkel

A terápiák során a gyógynövényeket mind önmagukban, mind más terápiák kiegészítésére jól használhatjuk – szinte nem is lehet természetgyógyász az, aki a gyógynövényeket nem ismeri ;). Én magam nem hiszek a „minden bajra egy tea” mítoszában, arra szoktam törekedni, hogy vendégeim a bajaikra valóban ható, célzott keveréket kapjanak. Ehhez néha időzíteni kell, sőt időnként át is alakítjuk a keveréket, így biztosítva, hogy tényleg személyre szabott és GYÓGYtea legyen.

Áraink

Szolgáltatás Időtartam Ár
Állapotfelmérés és terápiás javaslat kb. 30 perc ingyenes!
Fitoterápiás tanácsadás 50 perc 12.000 Ft
  • Szolgáltatásaink árából tanfolyamaink hallgatói 20%, közvetlen hozzátartozóik 10% kedvezményt kapnak!

Kérjen visszahívást, ha időpontot szeretne egyeztetni vagy kérdése van

    Név:

    Telefonszám: