LEÍRÁS

Copyright http://www.netherbarium.hu

Kétéves növény, arasznyi hosszúságú gyökere belül piros. Egy gyökérből több hajtás is fejlődhet. Szára felálló, 1 m magas, csak felső részében elágazó. Levelei 20-25 cm hosszúak, keskeny-lándzsásak, ép szélűek. A leveleket és a szárat a család többi tagjához hasonlóan serteszőrök borítják. A levelek tőlevélrózsát alkotnak, nyelesek, a szárlevelek hasonló felépítésűek, kisebbek és többnyire nyeletlenek. A virágok a felsőbb levelek hónaljából eredő forgóvirágzatokban állnak, kékek, forrt pártájuk 1-2 cm hosszú, kétoldalian részarányos. A piros porzószálak kiállnak a pártacsőből. A bibeszál kétágú. Virágzási ideje májustól októberig tart.
Piros virágú, egyszerű bibéjű faj a védett piros kígyószisz (E. russicum Gmel.). A középhegységek és a Dunántúl sztyepprétjein élő, ritkább növény.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A terjőke kígyószisz gyomnövény: útszéli gyomosokban, parlagokon, száraz réteken az egész országban gyakori, eurázsiai elterjedésű faj.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

A régi füveskönyvekben ritkán találkozhatunk a kígyószisszel, Dioszkoridész is keveset írt róla: „Gyökerei ujjnyinál vékonyabbak és feketések, borral megiva nemcsak azoknak jól, akiket kígyó mart meg, hanem akik előtte isszák, azokat megvédi minden kártól. Ezen erővel a levelek és magvak is bírnak, borral vagy más főzettel bevéve csillapítják a vesekő fájását, és sokszorozzák a tejet.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Régebben a virágzó hajtás felső egy-két arasznyi részét (Echii herba) gyűjtötték.

  • Hatóanyagok: Allantoint és pirrolizidin alkaloidokat tartalmaz.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: –

  • Gyógyhatások: Vizelethajtó, hashajtó és köptető hatású, a népi gyógyításban bélfertőzés, hasmenés, bélhurut ellen használták, külsőleg pedig sebek, kelések, fekélyek borogatására. Legfontosabb tulajdonsága az erős baktériumellenes hatás, emiatt lehet alkalmas mindenféle fertőzéses betegségek kezelésére.

  • Adagolás: Nincs adat.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: A pirrolizidin alkaloidok májkárosító hatásúak, ezért belsőleges alkalmazása nem ajánlott!