LEÍRÁS

Tee Baum/Tea Tree

Mirtuszfélék családja (Myrtaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A teafa kisebb fává, gyakrabban csak magasabb bokorrá növő, évelő növény. Levelei szórt állásúak, szálasak, 20-40 mm hosszúak és 1-2 mm szélesek. Apró fehér virágai tömött, kefeszerű fürtöket alkotnak, termése 2-4 mm-es, kemény tok.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A teafa Ausztrália keleti vidékeinek mocsaraiban és folyópartjain él. Sokfelé termesztik.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Az ausztráliai bennszülöttek a leveleket sebek, égési sérülések, szájüregi gyulladások, torokgyulladás kezelésére használták.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A gyógyszerkönyvben szereplő teafaolaj (Melaleucae aetheroleum) a M. alternifolián kívül más fajok (M. linariifolia Smith, M. dissiflora F.Müller) leveléből is készülhet.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: A teafaolajról ESCOP- és WHO-monográfia készült, szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) is.

  • Hatóanyagok: Az illóolaj elsősorban monoterpéneket (min. 30% terpinén-4-ol, 10-28% γ-terpinén, max. 15% 1,8-cineol, stb.) tartalmaz.

  • Gyógyhatások, indikációk: Az illóolaj elsősorban antimikrobiális, antivirális és simaizomlazító hatású. A monográfiák a bőr és a hüvely bakteriális és gombás eredetű fertőzéseinek kezelésére ajánlják.

  • Adagolás: A készítmények illóolaj tartalma tipikus esetben 5-10% között lehet.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Belsőleg nem használható. Külsőleg nem használható a megadottnál nagyobb töménységben vagy nagy bőrfelületen. Ritkán allergiás reakciókat okoz.