LEÍRÁS

Szúrós gyöngyajak

Copyright by netherbarium.hu

A gyöngyajak évelő növény, jól fejlett főgyökérzettel. Szára négyélű, belül üreges, 1-1,5 m magasra nő. A szár alsó, vastagabb részei barnáslilák, az élek szőrözöttek. A levelek a száron keresztben átellenesen állnak, az alsók nyelesek, a felsők ékvállal nyélbe keskenyedők vagy ülők. Az alsó levelek tenyeresen karéjokra tagoltak, szélük egyenlőtlenül fogazott. A felsők leginkább 3 karéjúak, szintén durván fogazottak. A levelek fonákja szőrözött. A virágok a felsőbb levelek hónaljában álörvökben állnak, így az egész virágzat egy-két arasznyi hosszú álfüzért alkot. A virágok ajakosak, színük halvány rózsaszín. A csésze ötfogú, a fogak megnyúltak, hegyesek, szúrósak. A párta 8-12 mm hosszú, jóval hosszabb a csészénél. Termése az ajakosokra jellemző, négyes makkocska. Júniustól augusztusig virágzik.
Enyhébb gyógyhatással bír a pemetegyöngyajak (L. marrubiastrum L.). Levelei épek, szabálytalanul csipkézettek, a párta 5-7 mm hosszú, alig éri túl a szintén szúrós-fogas csészét. Elsősorban a középhegységekben és a Dunántúlon terjedt el.
Ázsiai eredetű, hazánkban is termesztett, gyapjasan szőrös szárú növény a gyapjas gyöngyajak (L. lanatus L.).

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A szúrós gyöngyajak szárazabb és üdébb gyomtársulásokban egyaránt gyakori az egész országban. Közép- és Kelet-Európában, a Balkánon, Ázsiában és Észak-Amerikában él.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A virágzó hajtást (Leonuri cardiacae herba) gyűjtik, elsősorban teaként használják fel. Szárítása egyszerű, a száraz virágzatok a hegyes csészefogak miatt szúrósak.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A szúrós gyöngyajakfűről pozitív E-monográfia és WHO-monográfia készült, hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.).

  • Hatóanyagok: Keserűanyagokat, illóolajat, cseranyagokat, flavonoidokat (rutin, kvercetin, stb.), nyomokban szívre ható glikozidokat és csekély mennyiségű alkaloidot tartalmaznak.

  • Gyógyhatások: Elsősorban ideges eredetű szívpanaszokra, erős szívdobogásérzésre és a vele járó félelemérzetre ajánlott, emellett nyugtató, altató hatású gyógyfű. Nőknek a változás korának panaszai, valamint kimaradozó és fájdalmas, görcsös menstruáció ellen is ajánlják.

  • Adagolás: 2 csapott teáskanálnyi szárított füvet 1/4 l forró vízzel leöntünk, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 1 csészényi.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: A megadott adagban nem ismertek, nagyobb adagban hányást, véres vizelést, bélgörcsöket és csillapíthatatlan szomjúságot okozhat. Használata a terhesség ideje alatt ellenjavallt!