LEÍRÁS

vad árticsóka, földi rózsa
Silberdistel/Stemless Carline Thistle

Fészkesvirágzatúak családja (Asteraceae, Compositae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A szártalan bábakalács sajátos felépítésű, s emiatt könnyen felismerhető növény. Évelő, gyökere elágazó, függőleges helyzetű. Nevével ellentétben nem teljesen szártalan, hajtásának magassága elérheti a 25-35 cm-t is. Levelei tőlevélrózsát alkotnak, felépítésük a bogáncslevelekhez hasonló: szabálytalanul szárnyasan tagoltak, szélük egyenetlenül fogazott, a fogak szálkás hegyben végződnek. Egyetlen fészekvirágzatot fejleszt a szár csúcsán, ennek átmérője 5-10 cm, a nyelves virágok pártája fehér, a középen elhelyezkedő csöves virágoké bíborszínű. Virágzási ideje július-augusztus. Kaszattermései nagyok, repítőszőrösek.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Alpesi rétek, legelők, füves lejtők növénye, Európa szinte minden magasabb hegyvidékén előfordul. Hazánkban ritka, védett növény, szórványosan a középhegységek magasabb részein és a nyugati határszélen is megtalálható.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Dioszkoridész szerint „A gyökérből 3 és 3/4 latnyi fanyar borral vagy a főzete megiva hajtja a széles bélférgeket. Negyed latnyi borral megiva jó a vízkórosok teirákumának, mert csökkenti a feldagadást. Főzete jó csepegő és fájdalmas vizelésre. E gyökeret borban helyett is lehet használni minden állati méreg ellen…”

Hieronymus Bock keveset tesz hozzá a klasszikus leíráshoz: „A bábakalács gyökere meleg a második fokon és száraz a harmadikon, szubtilis anyag, hajtja az izzadást, megnyitja a májat és a lépet, mozgatja a húgyot és az asszonyi vérzést, jó segítség gonosz pestises levegő ellen, borban főzve, vagy áztatva, vagy porát borral bevéve széttöri a vesekövet és kivezeti a homokot is…
A gyökér porrá törve és negyed latnyi borral beadva jó pestisre, ezért egyesek e gyökeret a jószágnak, különösen a disznóknak adják… A gyökér nedve meleg vízzel megiva jól gyógyítja a lázat. A bábakalács füve, meténg, gamandor és kalinca infű, mindből ugyanannyi porrá törve, borral keverve és fiataloknak öt kanálnyi, férfiaknak kilenc, fiatal lányoknak és asszonyoknak három, kölyköknek egy kanálnyi beadva kiűzi a vízkórságot a húgyon át.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A népi gyógyászatban elsősorban gyökerét (Carlinae radix) gyűjtötték, főként alkoholos kivonatot készítettek belőle.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: –

  • Hatóanyagok: Illóolajat, antibiotikus hatású karlinaoxidot, cseranyagokat, gyantát és inulint tartalmaz.

  • Gyógyhatások: Izzasztó, nyálkaoldó hatása miatt légzőszervi hurutos megbetegedések, húgyúti problémák, vese és gyomorbetegségek kezelésére, valamint féregűzésre használatos. Manapság nemigen használják, inkább csak kultúrtörténeti érdekessége van, hiszen a legismertebb középkori gyógyfüvek egyike.

  • Adagolás: 1-2 púpozott teáskanálnyi gyökeret 1/4 l hideg vízzel leöntünk, lassan felforraljuk, majd rövid főzés után leszűrjük. Napi adagja 1-3 csészényi, édesítve (légúti problémák) vagy édesítés nélkül, melegen fogyasztva.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Erősen túladagolva émelygést, hányást okozhat.