LEÍRÁS

Rosmarin/Rosemary

Ajakosok családja (Lamiaceae, Labiatae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A rozmaring 2 m magasra is megnövő, dúsan elágazó bokor vagy kisebb fa. Levelei szálasak, szélük visszapöndörödő, sokszor látszólag örvösen állnak, valójában keresztben átellenesek, színük fénylő, fonákjuk filcesen szőrözött. Virágai kékek vagy rózsaszínesek, a hajtásvégeken tömött, leveles álfüzéreket alkotnak. A virágok ajakosak, az alsó ajak középső karéja szélesebb a hosszánál, széle hullámos. Megdörzsölve minden része erősen aromás, illatos. Eredeti élőhelyén júniustól augusztusig virágzik. Termése négyosztatú makkocska.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A rozmaring mediterrán származású, Európában mintegy 2000 éve termesztett, melegigényes növény. Vadon a Földközi-tenger mellékén mindenütt megtalálható, elsősorban száraz, meleg gyepekben él. A fagyot nagyon rosszul tűri, ezért nálunk télre lehetőleg fagymentes, hűvös helyre kell áttelepíteni.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Rozmaring

Plinius szerint „A friss gyökér helyileg alkalmazva meggyógyítja a sebeket, az anus előreesését, a kondilómát és az aranyeret. Mind a növény, mind a gyökér leve meggyógyítja a sárgaságot és minden olyan állapotot, amely tisztítást igényel. Élesíti a szemet. A magok italba téve jók a mellkas krónikus bajaira, valamint borral és borssal a méh problémáira is. Meghozza a havi vérzést, konkolyperje lisztjével helyileg köszvény gyógyítására használják. Egyféle alkalmazása elmulasztja a szeplőket, valamint azokban az esetekben is felhasználják, amikor hőfejlesztésre és izzasztásra van szükség. Ficamoknál szintén. Magát a növényt ecettel skrofulusos sebekre, mézzel köhögésre adják.”

Hieronymus Bock szerint „Egyes vidékeken a rozmaring olyan közönséges, hogy tűzifának is használják. A fű forró tulajdonságú belsőleg és a testen kívül szétoszlat és minden sűrű nedvességet. Hatalmas megnyitó erővel bír. Meleg és száraz, mint Dodonaeus írja, a második fokon. Valamennyire összehúz, erősít, kiürít, tisztít és szétoszlat. A gyógyszertárakban a leveleket és a virágokat használják. A magok ritkán használatosak. A fájából füstöt csinálnak és hamut a lúghoz, amivel a fejet mossák. Rozmaringból a gyógyszertárakban vizet, cukrot … és olajat tartanak. A vizet a virágokból és levelekből készítik. Jó szer a fejre, a szívre, a gyomorra és az anyaméhre. Erősíti a főt és a gondolkodást, szárítja a hurutokat, visszahozza az elveszett beszédet, jó a béna tagokra, segít az ájulásban, elűzi a pestist, megörvendezteti a szívet, melegíti a gyomrot, szárítja és erősíti a méhet és hajtja az asszonyi vérzést. Belsőleg és külsőleg is használják. A cukrot a virágokból és cukorból készítik. Hasznos a hideg és nedves főre, erősíti a szívet, elűzi a melankóliát és jó a gonosz levegő ellen… A méz melegít, szárít tisztít és elűzi a szeleket és puffadást. Az olaj nagyon jó a hideg nedves főre és ugyanígy a bénult végtagokra, ha naponta bedörzsölik vele. Fejbalzsamot is készítenek belőle. Summázva, a rozmaring nagyszerű szer a nedves és nyálkás fejre, szívre, gyomorra és méhre. A rozmaring fűszerként a mi vidékünkön a pincékben és konyhákban is használatos, az ezzel készült ételek és italok kellemesek és jóízűek és majd minden bajra jók. A rozmaring bora, vagy a bor, amiben virágait főzték, reggelente és esténként melegen megiva …. szétoszlatja és kivezeti a sárgaságot, megnyitja a légcsövet, elűzi a szuszogást és nehéz légzést, segíti az emésztést. Megvéd a mérgektől. Csillapítja a hascsikarást, tisztítja a vért és izzaszt, ha megivása után az ember ágyban marad betakarózva. A rozmaring erősíti az agyat és az elmét, jó annak hideg folyásaira és betegségeire. A virágokból készített cukor a rózsacukorhoz hasonlatosan alkalmazva jó ájulás ellen. A belőle égetett víz hasonló hatással bír és a megnémultaknak is visszaadja a szavát. A rozmaring megszárítva és porrá törve és kenyérbe sütve vagy a port malváziával megiva jó a beteg és hideg gyomorra, ami nem tudja megtartani az ételt. A rozmaring és a ruta egy kevés borssal keverve és borban megfőzve jó epilepszia ellen. A rozmaring és a gímpáfrány egy éjjelen át borban áztatva elűzi a sárgaságot. A rozmaring levelei virágzási időben a virágokkal együtt kevés sóval kenyérre szórva és korán reggelente megéve jó éles látást csinál. A rozmaring megiva vagy felkenve elűzi az ájulást, a remegést és szédülést, tisztítja a látást, fehér fogakat csinál és kellemes lélegzetet és tisztítja a szemeket. A rozmaringból és Dictamnusból készített víz vagy főzet tisztítja és gyógyítja a gennyedző sebeket, bőrfarkasokat és fisztulákat. A rozmaringból készített meleg borogatás és fürdő a mentáknál, a csombormentánál és a Dictamnusnál leírt hatásokkal bír. A rozmaring égetve és füstje a torokba eresztve elűzi a köhögést és a nyálkákat. A rozmaring füstje pestis idején javítja a gonosz levegőt. A rozmaring ecettel és savanyú borral megfőzve jó a beteg fogakra. A rozmaring olaja, amit a fiatal, vékony vesszőkből és a virágokból készítenek, gyógyítja a béna tagokat és a merev ízületeket. A rozmaring égetett borba téve és desztillálva nagyszerű szer megnémulásra, a tagok bénulására, ájulásra és gyengeségre, ha beveszik és rákenik.”

Illóolaja Jean Valnet szerint belsőleg általános élénkítő és szíverősítő, mellékvese-kéreg serkentő, vérnyomásemelő, gyomorerősítő, tüdőfertőtlenítő, köhögés, hasmenés elleni, bélfertőtlenítő, szélhajtó, reuma-, köszvény- és idegzsábaellenes, epehajtó, havi vérzést serkentő, vizelethajtó, izzasztó hatású; általános gyengeség, memóriazavarok, alacsony vérnyomás, impotencia, vérszegénység, mirigygyulladás, limfatizmus, asztma, krónikus hörghurut, szamárköhögés, influenza, bélfertőzések, vastagbélgyulladás, hasmenés, szélszorulás, bűzös lehelet, májproblémák, epehólyag-gyulladás, sárgaság, cirrózis, epekő, magas koleszterinszint, renyhe emésztés, gyomorpanaszok, székrekedés, reuma, köszvény, fájdalmas havi vérzés, fehérfolyás, migrén, idegrendszeri elváltozások, epilepszia, a paralízis utóhatásai, végtaggyengeség, idegi eredetű szívrendellenességek, szívdobogás, szédülés, ájulás kezelésére használják. Külsőleg sebgyógyító, eloszlató, élősdit pusztító, nemi vágyat serkentő szer; sebek, égések, reuma, izomfájdalmak, merevség, fehérfolyás, tetű, rüh, általános gyengeség, gyerekkori gyengeség valamint gyenge szemek kezelésére ajánlott.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A virágzó hajtások leveleit gyűjtik, majd szárítással (rozmaringlevél – Rosmarini folium) vagy desztillálással (rozmaringolaj – Rosmarini aetheroleum) dolgozzák fel.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A rozmaringlevélről, illetve a virágos hajtásról pozitív E-monográfia, valamint ESCOP-monográfia is készült. Mind a levélről, mind az illóolajról készült WHO-monográfia, és mindkét drog szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII) is.

  • Hatóanyagok: A levél 1-2,5 % illóolajat, ebben fő komponensként 20-50% 1,8-cineolt, 15-25% α-pinént, 10-25% kámfort, emellett borneolt, kamfént, α-terpineolt, limonéneket, mircéneket, stb., továbbá cseranyagokat, rozmaringsavat, flavonoidokat (nepetin, nepitrin), keserűanyagokat (triterpéneket) is tartalmaz.

  • Gyógyhatások: A levéldrogot belsőleg diszpepsziás panaszok enyhítésére, valamint a máj- és az epehólyag működésének serkentésére, külsőleg (fürdő vagy bedörzsölőszer formájában) hipotóniás panaszok és perifériás keringési problémák kezelésére, reumatikus panaszok kiegészítő terápiájára ajánlják.

  • Adagolás: 1 púpozott teáskanálnyi levelet 1/4 l forró vízzel leöntünk, 15 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2 csészényi (2×2-4 g drog).

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: használata a biztonság kedvéért a terhesség ideje alatt ellenjavallt! A megadottnál nagyobb adagban használva gyomor-, bél- és veseirritáló hatású lehet! A forró fürdők használata nyílt sebek, nagyobb bőrsérülések, lázas állapotok, valamint súlyos keringési problémák és magas vérnyomás esetén ellenjavallt.