LEÍRÁS

Gebräuchliches Lungenkraut
Lungwort
Érdeslevelűek családja (Boraginaceae)

Pettyegetett tüdőfűÉvelő növény, gyöktörzse vékony, elágazó. Szára 20-40 cm magas, a tőlevelek megjelenése előtt fejlődik. A levelek megnyúlt tojásdadok, ülők, többé-kevésbé épszélűek, csúcsuk kihegyezett. A száron szórtan állnak. A levelek és a szár is durva szőröktől érdes. A virágok csészéje és pártája öttagú, forrt. A párta 1-1,5 cm hosszú, bimbós állapotban pirosas, később kék.

Termése négyes makkocska. Tőlevelei a virágzás után jelennek meg, nyelesek, tojásdadok, szíves vállúak, lemezük hosszabb a nyélnél. A tőlevelek szintén érdesek, felszínükön világos foltok láthatók, ez egyben a legfontosabb határozóbélyeg is.
Hasonló felépítésű, levelein foltokat nem viselő faj a zöldlevelű tüdőfű (P. obscura Dum.), nyári tőleveleinek lemeze rövidebb a nyélnél. Szintén folttalan, lágy szőrökkel borított, nyélbe keskenyedő tőlevelű faj a bársonyos tüdőfű (P. mollis Wulf.).

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A pettyegetett és a zöldlevelű tüdőfű üde talajú gyertyános-tölgyesek és bükkösök növénye, a bársonyos tüdőfű a szárazabb viszonyokat is jól bírja, ezért cseres-tölgyesekben, bokorerdőkben, réteken is megtalálható. A tüdőfüvek a középhegységekben és általában a Dunántúlon gyakoriak, az Alföldön ritkábbak.

FELHASZNÁLT RÉSZEK

A virágos hajtásokat és a tőleveleket (tüdőfűlevél – Pulmonariae herba, folium) gyűjtik. Óvatosan kell szállítani és kiszárítani, mivel könnyen megbarnul! A levéldrog szerepel a forgalomba hozható drogok listáján.

KLASSZIKUS RECEPTEK

“A tüdőfű hideg és valamennyire száraz, és nem sok hasznára van az embereknek” – írja Szent Hildegárd. Csak a tüdőbetegeknek ajánlja, mégpedig borban megfőzve. Azt azonban elmondja, hogy ha a birkák eszik, azok egészségesek és kövérek lesznek, és a tejüket sem károsítja.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

alt
  • HATÓANYAGOK: A tüdőfű allantoint, kevés szaponint, flavonoidokat, nyálkaanyagot, kovasavat (3%) és cseranyagokat (6-10%) tartalmaz. Az érdeslevelűekre jellemző, mérgező pirrolizidin alkaloidok nem vagy csak nyomokban találhatók meg benne!
  • GYÓGYHATÁSOK: Nyugtató, enyhén vizelethajtó, gyulladáscsökkentő, szöveterősítő hatású. Hörghurut, légcsőhurut, mandulagyulladás, köhögés, rekedtség, továbbá hasmenés, vesekő, hólyagpanaszok, véres vizelés kezelésére használják.
  • ADAGOLÁS: 2 teáskanálnyi drogot 1/4 l forró vízzel leöntünk, 10 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Mézzel édesíthető! Napi adagja 3 csészényi.
  • GYÓGYTERMÉKEK: Herpesil ecsetelő, Herpesil gél
  • MELLÉKHATÁSOK, ELLENJAVALLATOK: Nem ismertek, hosszú távú, kúraszerű (3-4 hétnél hosszabb) alkalmazása ezzel együtt sem ajánlott!