LEÍRÁS

őszike, guzsalyvirág
Herbstzeitlose/Meadow Saffron

Liliomfélék családja (Liliaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

Az őszi kikerics évelő, hagymagumós növény. 6-8 cm-es, tojásdad gumójából augusztus-szeptemberben fejlődnek a fehér csövű, hatszirmú, lilás virágok, melyek a kora tavasszal nyíló sáfrányokra emlékeztetnek. A legfontosabb különbség, hogy a kikericseknek 6, a sáfrányoknak csupán 3 porzójuk van. A virágok száma 1-3. A virágok mellett nem találunk leveleket, ezek tavasszal fejlődnek, számuk többnyire 2-3. A levelek egy-két arasznyi hosszúak, 3-5 cm szélesek, erezetük párhuzamos. A levelek közrefogják a szintén tavasszal fejlődő, tojásdad, felnyíló tokterméseket, melyekben a feketés magok találhatók.
Kisebb termetű, sötétebb virágú növény a homoki kikerics (C. arenarium W. et K.). Pannóniai bennszülött, védett növényfaj, elsősorban a Duna-Tisza-Közén, a Mezőföldön és itt-ott Budapest környékén fordul elő homokpusztagyepekben, sztyeppréteken. Termete és élőhelye alapján egyértelműen elkülöníthető az őszi kikericstől.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Az őszi kikerics erdőszéleken, hegyi réteken, kaszálókon hazánkban is gyakori, egész Európában elterjedt növény.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Dioszkoridész leírja a tennivalókat mérgezés esetére: „A gyökerek megéve ölnek, mint a mérges gomba, görcsökkel és hányással. E füvet csak azért írjuk le, hogy nehogy valaki a gyökerét más gumók helyett egye, amire édes voltával csábít. E méreg ellen azon gyógyszer használható, amit fent a mérges gombáknál leírtunk, tehéntej is jó megiva, ha nincs más gyógyszer, csak tehéntej.”

„A kikerics száraz és hideg, és sem áldás, sem egészség nem találtatik benne” – írta Szent Hildegárd. Elmondja, hogy gyakran meghalnak tőle, és ha valaki csak keveset is fogyaszt belőle, annak „megnövekszik a húsa tőle”.

Hieronymus Bock szintén csak külsőleges használatát ajánlja: „Egyedül arra jó a gyökér és virág, hogy a bolhákat és tetveket elűzze, ha a testben használják, akkor károkat okoz. Mindenkit óvunk tőle, hogy pilulákat készítsen a mondott gyökérből podagra ellen, ahogy eddig történt értelmetlenül. Mert Dioszkoridész is írja, hogy nagyon mérgező, mint a gombák, ételbe téve megöli az embert. Ugyanezt mondja a nárcisz gyökeréről is, hogy ha megeszik, őrültté tesz és meghányat, ezért csak a bátrak ehetik meg.
A gyökerek széttörve és külsőleg feltéve csillapítják a nagy fájdalmakat is. Mézzel és árpakásával széttörve és feltéve gyorsan kihúzza a tüskéket, nyilakat és hegyeket a testből. A gyökerek bab vagy lencse lisztjével keverve és feltéve meglágyítanak minden kemény kelést, amit semmilyen más művészettel nem lehet meglágyítani, helyrehozza a kimarjult tagokat, ecettel és csalánmagokkal megtisztítja a bőrt minden folttól…”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Gyógyászati célokra elsősorban a magokat (Colchici semen), ritkábban a hagymagumót (Colchici tuber) használják.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: Az őszi kikerics virágáról, gumójáról és magjáról pozitív E-monográfia készült.

  • Hatóanyagok: Legfontosabb hatóanyaga egy alkaloid (kolhicin).

  • Gyógyhatások: A kikerics magja akut köszvényes panaszok specifikus ellenszere, belsőleg csak folyamatos orvosi ellenőrzés mellett, sztenderdizált készítmények formájában alkalmazható! Újabb vizsgálatok alapján májcirrózis kezelésében is használható.

  • Adagolás:  –

  • Hatások, mérgezési tünetek: A kolhicin halálos méreg: 5-10 mag elfogyasztása már halálos lehet. Mérgezési tünetei csak 2-6 órával a fogyasztás után jelentkeznek. Először nyelési nehézségeket, hányást, hasmenést, véres vizelést, rosszullétet okoz, komolyabb formában légzési és keringési elégtelenség miatt beállhat a halál. A tünetek késleltetett megjelenése miatt a hánytatás ritkán hatásos, a beteget mielőbb kórházba kell juttatni. Csak készítmények formájában, orvosi ellenőrzés mellett használható!