LEÍRÁS

Helianthus annuus

Copyright http://www.netherbarium.hu

Embernyi mérete ellenére a napraforgó egynyári növény, vékony, fejletlen gyökérzettel. Szára egyenes, kevéssé elágazó, akár 2-3 m magasra is megnő. Levelei érdesen szőrösek, nyelesek, szórt állásúak, alakjuk szíves vagy háromszögletű, csúcsuk hegyes, szélük egyenlőtlenül fogazott. A nagy fészekvirágzatok a hajtásvégeken fejlődnek, átmérőjük meghaladhatja a 35 cm-t is. A fészekpikkelyek tojásdadok, több sorban állnak. A középső csöves virágok kisebbek, vörösesbarnák, a fészek peremén elhelyezkedő nyelves virágok pártája aranysárga, hossza akár 10 cm is lehet. Júliustól augusztusig virágzik. Termése kaszat.
Szintén Észak-Amerikából származó, fontos termesztett növényünk a csicsóka (Helianthus tuberosus L.). Az inulin diétás jelentőséggel is bír. Gumóinak inulin tartalmából az ipar diabéteszes édességekben használt gyümölcscukrot nyer.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A napraforgó Észak-Amerikából származik, haszon- és dísznövényként sokfelé termesztik.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A népi gyógyászatban a virágokat (Helianthi flos) is gyűjtik, a legfontosabb mégis a magokból préselt és finomított olaj (Helianthi annui oleum raffinatum).

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A finomított napraforgó olaj hivatalos drog a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.).

  • Hatóanyagok: A virágok flavon- és antociánglikozidokat, xantofillt, kolint, betaint, szapogenint és szolantuszsavat tartalmaz. A magolaj telítetlen zsírsavakban, lecitinben és karotinoidokban gazdag.

  • Gyógyhatások: A friss virágokból készített tinktúra, illetve a szárított virágok főzetét lázcsillapítónak tartják.. Az olaj elsősorban hordozóanyagként és kenőcsalapanyagként, külsőleg enyhe fájdalomcsillapítóként, belsőleg gyenge hashajtóként szolgál.

  • Adagolás: A szárított virágokból 1 púpozott evőkanálnyit 1/4 l forró vízzel leöntünk, majd 10 perc áztatás után leszűrjük. Napi adagja 2-3-szor 1 csészényi.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek.