LEÍRÁS

Meerrettich/Horseradish

Keresztesvirágúak családja (Cruciferae, Brassicaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A torma évelő növény, többfejű, hosszú, sárgásfehér orsógyökérrel. Tőlevelei hosszú nyelűek, lándzsásak, 20-30 cm hosszúak, ép vagy ritkábban karéjosak, szélük csipkézett vagy fogazott. A szár 50-60 cm magas, a levelek ülők, az alsók szárnyasan szeldeltek, a felsők lándzsásak, többé-kevésbé épek. A fehér keresztes virágok a hajtáscsúcson sátorozó virágzatot alkotnak. Május-júniusban virágzik. Termése gömbölyded becőke.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A torma a mai Ukrajna területén őshonos, régóta termesztett gyógy- és fűszernövény. Gyakran kivadul.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Szent Hildegárd szerint a torma meleg növény, ami kora tavasszal nedves, azután azonban száraz. Enni csak akkor egészséges, amikor nedves, egyébként csak szopogatni lenne szabad, majd pedig kiköpni. Gyógyszerként a zöld tormát kell megszárítani, porrá törni és ugyanannyi galangagyökér porával összekeverni. Ez a por kenyérrel a szívfájdalmak, meleg borban pedig a tüdőfájás ellenszere.

Hieronymus Bock sok érdekes receptet ír le: „E gyökér minden dologban forró, erős, a konyhában és a gyógyszertárban is használatos. A torma apróra vágva, sóval és ecettel elkészítve jó salátát ad halhoz és húshoz… Egyesek nyeletet készítenek a széttört tormából, ecetet és mézet adnak hozzá, összefőzik, míg barna és sűrű lesz, ezt adják kőre, megrekedt asszonyi vérzésre és a húgy hajtására. A torma nedve néhány napon át bevéve gyógyítja a beteg tüdőt és különleges orvosság a sorvadó tüdőbajosoknak.
Egyes apotékákban tormanyeletet készítenek beteg, nyálkás, émelygő gyomorra. Végy 5 font cukrot, 2 font tormát, 9 lat gyömbért, fahéjat, … szerecsendiót, mindegyiket két lattal, szerecsendióvirágot, szegfűszeget egy latnyit, kardamont, kubébát negyed latnyit, keverd ezeket össze. Vagy végy 4 lat gyömbért, szegfűszeget, kálmost, … kubébát, kardamont, szerecsendiót fél lattal, tormát egy fontnyit. Törd ezeket durvára és 1 font cukorral készíts belőle nyeletet… A torma sóval megtörve és az ütőérre kötve gyógyítja a harmadnapos lázat, ha előzőleg megpurgálják a testet. A torma ruta- és borsolajjal megtörve, a gerincet ezzel bekenve segít negyednapos láz ellen. Megrekedt húgyra egy erős borogatás: Végy tormát, amennyi elég, reszeld vajba, készíts belőle kataplazmát és tedd melegen két lenkendő között az ágyékra.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A hosszú gyökereket (Armoraciae radix) szeptember és február között gyűjtik. Főképpen frissen használják fel, egyik tartósítási formája a mézes kivonat: a friss, megreszelt gyökeret azonos mennyiségű mézzel vagy cukorral kell elkeverni..

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A tormagyökérről pozitív E-monográfia készült.

  • Hatóanyagok: Elsősorban mustárolajglikozidokat és ezekből keletkező mustárolajokat, mirozim enzimet (csípős íz), ezenkívül C- és B-vitaminokat és káliumsókat tartalmaz.

  • Gyógyhatások: A monográfia légúti hurutok kezelésére, és alsó húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére ajánlja. Elsősorban baktériumellenes, antibiotikus hatású, a mindennapi gyógyászatban is főként fertőzéses eredetű légúti panaszok, arc- és homloküreg-gyulladás, hurutos betegségek, továbbá vese- és húgyúti panaszok kezelésére használatos. Külsőleg reumatikus és izületi panaszok kezelésére is ajánlott.

  • Adagolás: A méz napi adagja 2-3 x 1 teáskanálnyi. A frissen préselt nedv napi adagja 2-3 x 1 evőkanálnyi.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Mivel erős bőr- és nyálkahártyaizgató hatású, túlzott mennyiségben használva káros lehet. A borogatást 5-10 perc után le kell venni!