LEÍRÁS

tarack, kutyaperje
Quecke/Couchgrass
Pázsitfűfélék családja (Poaceae)

Tarackbúza

A fűfélék pontos leírása és elkülönítése gyakran nehéz feladat. A tarackbúzát a legkönnyebben a talajban kúszó, évelő hajtása (tarackok) alapján lehet beazonosítani. Ez a hajtás több méter hosszú is lehet, ízekre tagolt, sárgásbarna színű, belül üreges, csőszerű, hártyás allevelekkel borított. Hajtása 25-70 cm magas, levelei fűszerűek, legfeljebb 3-5 mm szélesek, két ujjunk között végighúzva érdes felszínűek. A zöldes virágok végálló, 10 cm hosszú, laza kalászt alkotnak. Az egyes kalászkák váltakozva állnak a kissé hullámos tengelyen, lapjukkal belesimulva annak hullámaiba. Egész idényen át, folyamatosan virágzik.
A szintén gyakori angolperje (Lolium perenne L.) gyöktörzse rövidebb, a kalászkák élükkel fordulnak a tengely felé, gyógyfűként nem használják.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Száraz gyepekben, szántókon, háztáji gyomosokban gyakori, sokat átkozott, kiirthatatlan növény. Elterjedési területe Eurázsia és Észak-Amerika mérsékelt éghajlatú vidékeire terjed ki.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A tarackbúza azon kevés gyógyfüvek egyike, melyeknek csak a gyöktörzsét (tarackbúza-gyöktörzs – Graminis rhizoma) használják fel. A kora tavasszal, még a hajtások megjelenése előtt kiásott tarackokat alaposan meg kell tisztítani az allevelektől, gyökér- és szárdarabkáktól. Viszonylag nehezen veszíti el nedvességtartalmát, könnyen penészedik.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: a tarackbúza gyöktörzséről pozitív E-monográfia, valamint ESCOP-monográfia készült, emellett szerepel a Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph.Hg. VIII.) is.
  • Hatóanyagok: Elsősorban összetett szénhidrátokat (triticin), nyálkaanyagot (10%) és szaponinokat, emellett sok ásványi anyagot (kálium-, szilícium- és vas-vegyületeket), A- és B-vitaminokat, valamint nyomokban illóolajat is tartalmaz.
  • Gyógyhatások: Vizelethajtó hatása miatt elsősorban vizelethajtó- és vértisztítószerként ismert, reumás és köszvényes bántalmak, bőrkiütések ellenszere. A monográfia az alsó húgyutak gyulladásos megbetegedéseire (átmosóterápia) ajánlja. Újabb vizsgálatok szerint a koleszterinszintet is csökkenti.
  • Adagolás: 2-3 púpozott teáskanálnyi gyöktörzset 1/4 l forró vízzel kell leönteni, majd 10 perc állás után leszűrni. Napi adagja 2-3 csészényi (6-9 g száraz drogból készült) tea. A gyöktörzs kipréselt levének napi adagja 3×1 evőkanálnyi.
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek. Szív- és veseeredetű ödémásodás kezelésére nem alkalmas!