LEÍRÁS

Copyright http://www.netherbarium.hu

Évelő növény, tarackoló gyöktörzzsel és 60-90 cm magasra növő, egyenes, csak felső részén elágazó szárral. A levelek lándzsásak, alul átellenesen, felül szórtan állnak, a szárral együtt sűrűn szőrözöttek, molyhosak. Virágai szabad szirmúak, a szirmok és a csészelevelek száma négy. A virágok halványpirosak, 4-9 mm hosszúak, laza levélhónalji és hajtásvégi fürtöket alkotnak. Virágzási ideje június-július. Termése 4 kopáccsal nyíló, hengeres tok.
Hasonló élőhelyeken több más füzikefajunk is megtalálható, ezek leginkább termetük, szőrözöttségük és leveleik alapján különböznek egymástól és a kisvirágú füzikétől.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A kisvirágú füzike mocsarak, alföldi nádasok, patakpartok, árterek lakója, sok helyütt tömeges. Megfelelő vízellátottság mellett az egész országban megtalálható. Eurázsiai elterjedésű növény.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A népi gyógyításban a virágzó hajtásokat (Epilobii herba) gyűjtik, és szárítással tartósítják.

  • Hatóanyagok: Béta szitoszterint, flavonoidokat és cseranyagot tartalmaz.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: – 

  • Gyógyhatások: A kisvirágú füzike az utóbbi negyedszázadban jött divatba, vese- és húgyhólyagproblémák, fájdalmas vizelés és legfőképpen jóindulatú prosztatamegnagyobbodás, vizelettartási problémák kezelésére.

  • Adagolás: 2 púpozott teáskanálnyi drogot 1/4 l forró vízzel leöntünk, 15 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2 csészényi.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Hosszú időn keresztül használva gyomor- és bélpanaszokat okozhat.