LEÍRÁS

százforintos fű, százforintos földepe
Tausendgültenkraut/Common Centaury
Tárnicsfélék családja (Gentianaceae)

Kisezerjófű (Centaurium erythraea Rafn. = C. minus Mönch.)

A kisezerjófű egy- vagy kétéves növény. Gyökere vékony, arasznyi hosszúságú, vajsárga. A szár felálló, 20-50 cm magas, négyélű, felül elágazó. Levelei keresztben átellenesen állnak, épek és épszélűek, tojásdadok. A kétéves változat az első évben hasonló felépítésű levelekből álló tőlevélrózsát fejleszt. A virágok rózsaszínűek, ötszirmúak, az ágvégeken sátorozó álernyőben állnak. Virágzási ideje június-augusztus. A termés sárgás, felnyíló tok.
Hazánkban két másik, kisebb termetű ezerjófű-faj is él, a lápi ezerjófű (C. littorale (Turn.) Gilm. ssp. uliginosum (W. et K.) Rothm) és a csinos ezerjófű (C. pulchellum (Sw.) Druce), alapfelépítésük és gyógyerejük a kisezerjófűéhez hasonló.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Üde hegyi rétek, kaszálók, erdőszélek növénye, hazánkban a középhegységekben és a Dunántúlon meglehetősen gyakori, az Alföldön csak itt-ott találkozhatunk vele. Skandinávia kivételével egész Európában, Nyugat-Ázsiában és Észak-Amerikában is megtalálható faj.

KLASSZIKUS RECEPTEK

Dioszkoridész leírja a növény feldolgozását is: „E fű frissen széttörve és feltéve összehúzza a sebeket, megtisztítja és begyógyítja a régi keléseket. Főzete hajtja az epét és a sűrű nyálkás nedvességeket a székleten át. E főzet klistélyként használva hasznos csípőfájásra, mert húzza a vért, és ezzel enyhíti a fájdalmat. A kipréselt nedv jó a szemgyógyszerekhez. Mézzel keverve tisztítja a szemeket és a látást, és elűz mindent, ami elsötétíti azt. Egy vattát benedvesítve e nedvvel és a hüvelybe téve hajtja az asszonyok hószámát és a szülést. A nedv különösen jó az inak és idegek sérüléseire. De a következő módon kell a nedvet kipréselni: be kell gyűjteni a füvet, amikor megértek a magvai, öt napon át vízben kell lágyítani, majd főzni, míg feljön a felszínre, miután kihűlt, egy kendőn átpréselni, majd a füvet eldobni. A kipréselt főzetet újra főzni kell, míg sűrű lesz, mint a méz. Sokan begyűjtik a füvet, amikor megértek a magok, megtörik, a nedvét kipréselik egy agyagedénybe, napra teszik, keverik, míg sűrű lesz, ha a tetején összegyűlik valamennyi sűrű föl, azt szétnyomják és visszakeverik, addig teszik ezt, míg az egész egyformán sűrű lesz, de éjjelre lefedik, mert a harmat nem engedi besűrűsödni. A gyökérből és fűből préselt nedvet főzni kell, míg sűrű lesz…”

Plinius szerint „…a kisezerjófű leve egy kis sóval és egy kis ecettel egy meszelynyi vízbe téve megpurgálja a beleket és kihozza az epét…” „…A kisezerjófű leve italba téve vagy meleg borogatásként alkalmazva havi vérzést megindító, a nagyobbik gyökere hasonlóan használva méhproblémák kezelésére is jó…” „…nagyon hasznos az izmoknak és az inaknak…”

A kisezerjófű Szent Hildegárd szerint meleg és száraz növény. Főként csonttörésekre javasolja egyrészt a füvet vagy a gyökerét borral vagy vízzel meginni, másrészt pedig a fűből vízzel főzve borogatást készíteni. Másik felhasználási területe a köszvény, amelyre két receptet is ajánl. Egyszerűbb esetben borban főzve kell a „földepét” inni, de erősebb köszvény ellen érdemes a fű gyökerét és leveleit szarvasfaggyúval összekeverni, és így liszt hozzáadásával kis süteményeket készíteni belőle, amiket gyakran fogyasztva „a köszvény alábbhagy”.

Hieronymus Bock szerint „A keserű kisezerjófű erős a használatban és nem értéktelen, mert szétoszlatja és kivezeti a nagy flegmatikus és kolerikus nedvességeket, természettől fogva meleg és száraz. Jó szer a testben és azon kívül használva is. Galénosz azt írja, hogy a kisezerjófű nagyon keserű és összehúzó erőt is hordoz, s emiatt nagyon száraz természetű. Fernelius és Dodonaeus a fokot is meghatározzák, Fernelius szerint meleg az első és száraz a harmadik fokon. Dodonaeus viszont a második fokon tartja melegnek és száraznak. A valóságban szárazabb, mint amilyen meleg. Nagyon erősen tisztít, megnyit és szétoszlat. Dioszkoridész purgáló erőt is tulajdonít neki. De Dodonaeus azt írja, ezt nem érzi az ember a gyakorlatban, szerinte ez az erény a csikorkáé. A gyógyszertárakban csak a virágokat használják. A gyökér Dioszkoridész és Galénosz véleménye szerint haszontalan, a levelek viszont haszonnal alkalmazhatók. A gyógyszertárakban konzerváját és desztillált vizét tartják: mindkettő láz, bélférgek, a máj és a lép elzáródása, sárgaság, az asszonyi vérzés pangása, nehéz szülés, hurutok, hosszan tartó lázak idején kifejlődő vízkórság esetére hasznos. Egyesek szirupot is készítenek belőle, amit a mondott panaszokra használnak.
Egy maroknyi kisezerjófű a virágokkal, egy fél mérőnyi jó borral vagy vízzel feléig főzve és megiva szétoszlatja és a székleten kihajtja a sűrű gyomorepét. Ezért e főzet hasznos sárgaságban szenvedőknek, akik folyton lázasak is. Ezen ital néhány napon át reggelente és esténként használva megnyitja a májat és a lépet, kihajt minden tisztátalanságot a testből, megöli és kihajtja a férgeket, a halott magzatot és az asszonyi vérzést. Csillapítja a bélgörcsöket, a kólikát és más hasfájásokat, amikor nincs szó székrekedésről. A fűből és virágokból égetett víz kellemesebb és hatásában is gyengébb, gyenge embereknek és fiatal gyermekeknek való, akik férgektől szenvednek, mindig 3-4 kanálnyival bevéve. Egyesek a fű porát használják borral vagy pilulákat készítenek belőle a mondott panaszokra, amelyek jól használhatók isiászra, végtagi fájdalmakra, köszvényre. E füvet klistélyozáshoz is használják.
Aki mérget ivott, az vegyen ezerjófüvet, törje szét ecetben és igyon belőle, szétoszlatja a mérget.
Akit kígyó harapott meg, az törje porrá a füvet és igya borban, segíteni fog…”

Bach-eszenciája (Centaury) a következő panaszokra való: „Kedves, csendes, békés emberek, akik túlzottan kiszolgálnak másokat, s nagy igyekezetükben hajlamosak túlértékelni erejüket. Ebben a sürgető vágyban élnek, s így végül inkább rabszolgává, mint készséges segítőtárssá válnak. Jó természetük arra kényszeríti őket, hogy többet tegyenek, mint ami a feladatuk volna, emiatt akár életcéljukat is elhanyagolhatják.”

 

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A virágzó hajtás felső részét (kisezerjófű virágos hajtás – Centaurii herba) gyűjtik, többnyire szárítással tartósítják. Bora a következőképpen készül: 30 g borsmentát, ugyanennyi kisezerjófüvet és 1 felvágott citromot adunk 1 l borhoz, majd 10 napi áztatás után leszűrjük. A tinktúra 1:5 arányban, 70%-os alkohollal készül. A Bach-eszenciát a napoztatós módszerrel kell elkészíteni.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A kisezerjófűről pozitív E-monográfia és ESCOP-monográfia készült, szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) is.
  • Hatóanyagok: Elsősorban keserű szekoiridoid glikozidokat (szverciamarin, genciopikrin), továbbá flavonoidokat, szterolokat, nyomokban piridin- és aktinidin alkaloidokat tartalmaz. A drog keserűértéke 3500 körül van (de legalább 2000), de egyes összetevői ennél jóval keserűbbek (pl. a centapikrin keserűértéke kb. 4 millió).
  • Gyógyhatások: A kisezerjófüvet a monográfiák étvágytalanság és diszpepsziás panaszok kezelésére ajánlják. Keserű íze miatt általános erősítő (tonizáló), gyomorerősítő és étvágyjavító hatása van, szabályozza az emésztőrendszer mozgásait és kiválasztó működését, serkenti az emésztést, főleg az epehólyag működését, gyenge hashajtó. Gyakorlatilag minden emésztőszervi, emésztési problémára ajánlják. Ajánlott (kiegészítőként) cukorbetegség, valamint gyermekkori anorexia kezelésére is. A népi gyógyászatban – más keserű drogokhoz hasonlóan – lázcsillapítóként is használják.
  • Adagolás: 1 púpozott teáskanálnyi (1-4 g) szárított füvet 1/4 l hideg vízzel leöntünk, rendszeres keverés mellett 6-10 órán át áztatjuk, majd leszűrjük. Egy másik recept szerint 1-2 teáskanálnyi drogot 1 csésze forró vízzel leöntünk, 15 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja mindkét esetben 3 csészényi, étvágytalanság esetén étkezések előtt 0,5 órával, emésztési rendellenességek esetén étkezés közben-után fogyasztva. A tinktúra napi adagja 2-5 g. A pontos adagot mindig az egyéni keserűérzékenységhez kell igazítani. Gyermekek számára testsúlyarányosan kell adagolni. Édesítés nélkül fogyasztandó!
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek. Más keserűanyag-tartalmú drogokhoz hasonlóan gyomor- és nyombélfekélyes panaszok esetén használata ellenjavallt!