LEÍRÁS
Rettich/Radish
Keresztesvirágúak családja (Brassicaceae, Cruciferae)
A kerti retek évelő növény, fekete répatestet (convar. niger (Mill.) DC.) illetve kerekded vagy hosszúkás, piros vagy fehéres szárgumót (convar. radicula (Pers.) DC.) fejlesztő alakjai ismertek. Tőlevelei nyelesek, fordított hosszúkás tojásdadok, lantosak, szélük hullámos vagy karéjos. A virágok fehérek vagy halványlilák, jellegzetes sátorozó virágzatban állnak. Júniustól augusztus végéig virágzik. Termése 8-10 mm hosszú becő.
ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY
A retek különböző változatait már az ókori Egyiptomban is termesztették, eredete bizonytalan.
TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK
Plinius kimerítő leírást ad a retek gyógyhatásairól: „A termesztett retek megpurgálja a hasat, megoldja a nyálkát, segíti a vizeletet és kihozza az epét. Héjának forrázatából borban reggel 3 pohárnyi szétzúzza és elmulasztja az epekövet. Ugyanez a forrázat ecetben és vízben elkészítve kígyómarás kezelésére szolgáló híg kenőcsöt ad. A retek mézzel jó a köhögésre, ha reggel éhgyomorra eszik, megpörkölt magja összerágva hasonlóképpen jó. A retek amulettként és leveleinek forrázata vízben vagy levéből 2 pohárnyi tisztán megiva jó tetvességre. Gyulladásokra a retekből sajtolt híg kenőcs való, friss zúzódásokra pedig a héjából készítenek mézzel híg kenőcsöt. Láztól szenvedőknek hasznára van forróságukban, asztmásoknak a megpörkölt és mézzel felvert magokat adják. A retek mérgekre szintén hasznos, semlegesíti a vipera és a skorpió mérgét. A retekkel vagy magjával bekent kezekkel félelem nélkül megfoghatók ezek a mérges állatok, és ha a retket a skorpióra teszik, megöli azt. A gombák és a beléndek mérgét szintén semlegesíti, sőt Nicander azt is mondja, hogy a bikavér ivásának hatásait is. Mindkét Apollodorus a fagyöngy okozta mérgezésre is felírta a retket; a citiumi Apollodorus az összetört magokat vízbe tette, míg a tarentumi a levét javasolta erre a célra. A retek kisebbíti a lépet, és jó a máj és a lágyék bajaira is. Ecettel vagy mustárral szedve vízkórságra, melankóliára, lázra és epilepsziára is hasznosnak tartják. Praxagoras hasmenésben szenvedőknek, Plistonicus pedig a bél bajaira adta. Mézzel meggyógyítja a bélfekélyeket és a mellkas gennyesedését. Erre a célra vannak, akik inkább iszapban főzik, így segíti a havi vérzést. Ecettel vagy mézzel kihozza a bélférgeket; forrázatát egyharmadára kell főzni, borral megiva jó bélsérvre, s ekképp felhasználva kivonja a fölös vért is. A fenti bajokra és vérköpésre Medius a következőket javasolja: megfőzve adandó a szülő asszonyoknak, hogy tejüket növelje. Hippokratész az asszonyok fejére keni, ha azoknak a haja kihullott, és a méh bajainál a köldökre helyezi. Visszaadja a forradások helyén a bőr eredeti színét… Democritus szerint a retek ételként fogyasztva serkenti a nemi vágyat; talán ezért említik mások azt, hogy ártalmas a hangnak. Csak a hosszú retek levelei javítják a látást, de ha túl sokat használnak, az izsóp azonnali alkalmazását javasolják, mivel ellensúlyozza a retek hatását. Süketség esetén a retek levét cseppentik a fülbe. Akiket hányás kínoz, azoknak nagyon hasznos étkezés után a retek evése.”
Szent Hildegárd az írta a retekről, hogy meleg minőségű növény. Úgy tartja, hogy kiásása után három napig pincében kell tartani, így egészségesebb megenni, „… tisztítja az agyat és csökkenti a káros nedveket a zsigerekben”. Azonban csak erősebb, zsírosabb embereknek ajánlja fenntartások nélkül, a soványaknak és betegeknek nem. Nekik azt javasolja, hogy forró kövön megszárítva és porrá törve édeskömény magjaival és sóval keverjék, és így egyék. A retek pora mézzel főtt borba téve a nyálkát is kihajtja.
Hagyj üzenetet