LEÍRÁS

kenyérbélvirág, sárga virág
Ringelblume/Marigold
Fészkesvirágzatúak családja (Asteraceae, Compositae)

A körömvirág egynyári növény. Magja ívesen hajlított, belőle először tőlevelek fejlődnek, ezeket követi a virágos szár. Egynyári volta ellenére meglehetősen erőteljes, elágazó gyökeret fejleszt. A hajtás magassága 50-60 cm, szinte egyáltalán nem ágazik el. A levelek jó arasznyiak is lehetnek, lapát alakúak, szélük finoman fogazott, csúcsuk lekerekített. A száron szórtan állnak. Aranysárga vagy kissé narancsszínbe hajló virágzatai az ágvégeken fejlődnek, 6-8 cm átmérőjűek. Sok a telt virágú változat, ezek gyógyhatása azonos az eredetivel. Május végétől a tél kezdetéig nyílik.

 

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Ma már senki sem tudja pontosan, hogy hol is lehetett a körömvirág őshazája, hiszen már az ókorban széthurcolták az egész akkor ismert világba. Manapság gyógy- és dísznövényként mindenhol megtalálható. Fényigényes, a szárazságot jól tűrő növény. A vizenyős körülményeket és a homokos talajt rosszul bírja.

KLASSZIKUS RECEPTEK

Szent Hildegárd szerint a körömvirág „hideg és nedves … és jó a mérgek ellen”. Leírja, hogy akinek mérget adtak be, az vízben főzött körömvirágból készítsen pakolást a gyomrára, így a méreg kiválik, és ha ezután körömvirággal melegített bort iszik, akkor az segít a méregnek „az orrán keresztül, vagy a tajtékkal kihányva” elhagyni a testét. Ótvar ellen a körömvirág nedvét kell zsemleliszttel és rozsliszttel összekeverni, egy sapkával vagy kendővel a fejre rögzíteni, kilenc napig meg-megújítva a masszát, és a pakolások cserélésekor körömvirág-hamuból készült lúggal kell mosni a fejet, és így az ótvar el fog tűnni. Állatok gyógyításában is hasznát lehet venni a körömvirágnak: „ha a marhák vagy a bárányok valami rosszat ettek, hogy hirtelen felfúvódtak tőle, vagyis felpuffadt a hasuk, akkor törjünk össze körömvirágot, nyomjuk ki a nedvét, és valamennyi vízzel öntsük a pofájukban, hogy lenyeljék és meggyógyulnak. Ha azonban egy marha vagy egy bárány köhög, önts az orrába víz nélkül körömvirágnedvet, és akkor nyomban kihányja a káros nedveket, és jobban lesz.”

Hieronymus Bock szerint „A körömvirág meleg és száraz természetű, ritkán használják az orvoslásban. Egyes asszonyok babonaságokat űznek vele. Inkább külsőleg hasznos, mint a testben. Fuchsius Tragussal ért egyet a minőség tekintetében. Ezt mondja Matthiolus is, de hozzáteszi, hogy megnyitó, eloszlató, kihúzó és lágyító ereje van. Dodonaeus azt mondja, a virágok a második fokig melegek, főképpen szárítva. De a levelek sokkal forróbbak, meglehetősen csípősek és égetők. Az orvoslásban a leveleket és a virágokat használják. Desztillált vizet és konzervát készítenek belőle, ami jó mérgek ellen, erősíti a szívet, és hasznos pestises lázban szenvedőknek. A víz… hasznos forró és vörös szemekre. Élesíti a látást, fejfájásban is hasznos, kendővel a homlokra és a halántékra kötve.
A körömvirág vize bevált szer forró vörös szemekre, reggelente és esténként belecseppentve, vagy lenkendőcskét benedvesítve és rátéve. A virágok pora … a fájó fogra téve csillapítja a sajgást. A virág és a fű megszárítva, meggyújtva és alul füstölve hatalmasan segíti a magzatburok kijutását, ez bevált dolog. A virágok pora édesköménymagok nedvével keverve, borral és egy kevés olajjal, főzve, míg sűrű lesz, majd kevés viaszt téve hozzá és ezzel kenve jót tesz a lépnek vagy a hideg gyomornak. A nedve serkenti az asszonyi vérzést, a megevett levelek hasonlóképp. A nedv jó szer fogfájásra, ha a szájban tartják.”

 

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Elsősorban a sötét narancsszínű változatok virágzatait (körömvirág – Calendulae flos) gyűjtik, lehetőleg napos időben, a reggeli órákban.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A körömvirágról pozitív E-monográfia, valamint ESCOP- és WHO-monográfia is készült, hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) is.
  • Hatóanyagok: Triterpéneket (5-15%), flavonoidokat (0,5-1%), nyálkát (15%) és nyomokban illóolajat tartalmaz.
  • Gyógyhatások: A monográfiák a bőr és a nyálkahártyák gyulladásaira, a sebgyógyulás gyorsítására ajánlják. Hámosító, antibiotikus, baktérium- és vírusölő hatású. Napjainkban reneszánszát éli a körömvirágból készült kenőcs, ami gyulladt sebek, kelések, felfekvések, fekélyek, zúzódások, operációs sebek gyógyítására, valamint csonttörések, repedések, ficamok utókezelésére is használatos. Ajánlják fogfájásra, borogatásként bőrbetegségek, gombásodás ellen is. Visszeres és aranyeres panaszok legjobb ellenszere.
  • Adagolás: Elsősorban készítmények formájában használatos.
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek. Belsőleges felhasználása nem ajánlott!