LEÍRÁS

cikória, napután-néző-járó-fű
Wegwarte/Wild Succory, Chicory

Fészkesvirágzatúak családja (Asteraceae, Compositae)

A katángkóró évelő növény, fejlődésének első évében csak tőleveket fejleszt, nem virágzik. Gyökere arasznyi hosszú, karószerű, belül piszkosfehér színű. A levelek lándzsa alakúak, csúcsukig erősen fogazottak, de lehetnek mélyen karéjosak is. Dúsan elágazó szára jó méteresre is megnő, szögletes, durván szőrözött, üreges. A felső szárlevelek lándzsa alakúak, ép szélűek, nyeletlenek. Minden részében fehér tejnedvet tartalmaz. Fészekvirágzatai élénkkék színűek, délutánra többnyire kifakulnak.
A tőlevelek tavasszal a pongyola pitypang vagy gyermekláncfű (Taraxacum officinale L.) tőleveleivel téveszthetőek össze, ez utóbbiak nem közepükön, hanem csúcsukhoz közelebb érik el legnagyobb szélességüket (tojásdad-lándzsásak), a levél csúcsi része épszélű és tagolatlan. Hatásában egyébként a két gyógyfű közel áll egymáshoz.
Kultúrváltozatát, a mediterrán eredetű cikóriát (ssp. sativum (Lam. et DC.) Janch. convar. radicosum Alef) kávépótlónak használt gyökeréért, illetve salátaként használt leveléért (convar. foliosum (Hegi) Janch.) termesztik.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Manapság az egész világon megtalálható, nagyon gyakori gyomnövény. Napsütötte, száraz réteken, parlagokon, kaszálókon él.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Dioszkoridész szerint „A mandulafa görögül Amygdale, latinul Amygdalus. A keserű mandula gyökerének főzete tisztítja az orcát, mint maguk a mandulák is, apróra törve és rátéve. Feltéve hajtják az asszonyi hószámot, apróra törve, ecettel és rózsaolajjal keverve és a

Dioszkoridész szerint „Minden katáng hűtő és összehúzó hatással bír, jók a gyomornak, főzve megállatják a székletet. Ecettel fogyasztva még jobbak a gyomornak, főképpen a vad, ha megeszik, enyhíti a gyomor forróságát és erősíti a beteg gyomrot. A katángkóró magában vagy árpaliszttel feltéve csillapítja a gyomorszáj fájdalmát, elűzi a podagrát és a szemek forró dagadását. A gyökerek és levelek skorpiócsípés ellen valók, árpaliszttel feltéve gyógyítják az orbáncot. A katáng nedve, ólomfehér és ecet összekeverve jók minden hűtésre.”

Plinius szerint „A katáng ételbe téve, vagy bedörzsölésre szolgáló híg kenőcs formájában alkalmazva hűti a tályogokat. A megfőzött növény enyhén hashajtó hatású, valamint jót tesz a májnak, a vesének és a gyomornak.”

A katángkóró Szent Hildegárd szerint meleg és nedves növény, amit furcsa módon Edward Bach-hoz hasonlóan ítélt meg: „Aki magánál hordja, a többi ember gyűlölni fogja, mint azokat, akik mások fölött uralkodni akarnak”. Gyógyszerként bojtorjánnal borban főzve ajánlja mellkasi fájdalmak és rekedtség ellen, ha pedig valakinek az emésztésével van problémája, az ugyancsak bojtorjánnal együtt szárítsa meg a katángot napon, vagy forró kövön, törje ezeket porrá, majd sóhoz adva készítsen belőlük mézbort. Ezt a „folyadékot” vacsora utánra ajánlja, és azt is elmondja róla, hogy „ezen a módon e fű gyógyszerként használ, hacsak az Úr meg nem gátolja”.

Hieronymus Bock alapos összefoglalást ad a katáng gyógyhatásairól: „E fű minden részével hideg száraz természetű, a testben és azon kívül használható. Galénosz az írja, hogy a vad katáng keserűbb, mint a kerti. Hideg és száraz az első fokon. De a kerti hidegebb, mint a vad, de nem szárít és tisztít annyira, mint az. Azt is mondja továbbá, hogy mindkét faj … összehúzó erőt is hordoz. A gyökereket, leveleket, virágokat és magokat használják, melyeket a kis hűtők (frigida minora) közé számítanak.
Az officinában égetett vizét veszik, mely vagy a kék virágokból vagy a gyökerekből is készül. Egyesek együtt desztillálják a gyökereket és leveleket májusban, mielőtt szárat fejlesztene. Használják az eltett gyökereket, a cukrozott virágokat, a nedv szirupját is… A víz, amit a virágokból égetnek, élesíti a látást, elűzi a szemek hártyáját, ha naponta háromszor vagy négyszer beleteszik. Derék szer, mint a szerző is jelenti, forró, zavaros és sötét szemekre is. A másik víz, amit a gyökerekből és a virágokból égetnek, belsőleg használatos a máj, a gyomor és a szív minden forróságára és gyulladására. Ugyanígy forró lázakban is jó. Egyesek a szívvizek közé számítják… Külsőleg kendővel feltéve jó forró fejfájásra, a gyomor égésére, a szív nagy forróságára, sebek és kelések gyulladására. Az eltett gyökerek, a virágok cukra és a nedv szirupja jó a forró és az elzáródott májra, sárgaságra és lázra, ami az epétől ered… A katáng a máj gyógyszere, ahogyan Galénosz is bizonyítja. Mert hűti azt, erősíti, mivel összehúzó ereje van, megnyitja, és mivel tisztít, kihajtja a sűrű, durva nyálkákat…
A magok széttörve és borban megiva, mielőtt a láz erőt vesz az emberen, elűzik azt. A fűből és gyökérből borral vagy vízzel készült főzet melegen megiva megnyitja a májat és lépet, használható kezdődő vízkórság ellen… Ugyanerre képes az égetett víz is, ami nagyon jó forró gyomorra, minden égető lázra és a szív gyengeségére… Egy recept negyednapos lázra: végy négy jól megtisztított katánggyökeret, vágd apróra, tedd egy edénybe, önts rá 32 lat katángvizet, forrald egy órán át vízfürdőben. Végy ezután a leszűrt főzetből 6 latnyit, tégy bele a legjobb teirákumból 3/8 latnyit, s add ez italt egy órával a roham előtt. Izzadj rá, és ismételd meg még egyszer aznap, amikor a láz közeledik…”

Edward Bach a következő leírást adta a katángkóró-eszenciáról (Chicory): „Azok számára, akik eltúlozzák a mások szükségletei és jóléte iránti aggódást, akik hajlamosak túlzásba vinni a gyermekeikről, rokonaikról, barátaikról való gondoskodást, s mindig akad valami, amit rendbe hoznának. Állandóan azon vannak, hogy kijavítsák azt, amiről úgy gondolják, hogy korrekcióra szorul, s így érzik jól magukat. Megkövetelik, hogy szeretteik állandóan a közelükben legyenek.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Gyógyítási célokra a népi gyógyászatban a nyári időszakban szedik az alacsonyabb példányok virágzó hajtását, tőleveleit (Cichorii herba). Mindenképpen délelőtt kell gyűjteni, amíg a virágok még égszínkékek. Zsenge leveleit tavasszal salátának gyűjtik. Ha a friss levelekből tavaszi salátát készítünk, akkor előzőleg érdemes azokat néhány órán át vízben áztatni, így az erősen keserű íz eltűnik. Bach-eszenciája a napoztatós módszerrel készül.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: –

  • Hatóanyagok: Elsősorban keserűanyagokat, cseranyagokat és inulint (gyökér) tartalmaz.

  • Gyógyhatások: A leforrázott leveleket kendőbe bugyolálva, és a fájó területre helyezve gyomorfájdalmak, gyulladások kezelésére használják. A gyökerekből és a hajtásrészekből készített tea hasonló hatású: étvágygerjesztő, emésztést segítő, gyenge hashajtó. Elsősorban étvágytalanság, emésztési problémák, székrekedés, gyomor- és bélhurut orvoslására ajánlott. Használatos máj- és epehólyag-bántalmak, epeköves panaszok enyhítésére is. Serkenti a vesék működését, enyhe vizelethajtó- és vértisztítószer. „Vértisztító” hatása miatt pattanások, bőrkiütések, valamint reumás panaszok kezelésére alkalmas.

  • Adagolás: 1 teáskanálnyi szárított gyökeret vagy füvet 1/4 l hideg vízzel leöntünk, felforraljuk és 2-3 percen át főzzük. Napi adagja 2-3 csészényi.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek.