LEÍRÁS

Isländisches Moos/Iceland Moos
Zuzmók törzse (Lichenes, Parmeliaceae)

A zuzmók baktériumok és gombák együttéléséből (szimbiózis) kialakult, rendhagyó felépítésű növények. Az izlandi zuzmó telepei többnyire 10 cm átmérőjű, kerekded bokrocskát alkotnak, az egyes telepek laposak, felszínük szürkészöld, alsó felük barnás, alakjuk villásan elágazó, karéjos. A telepek széle begöngyölődő. Termőrészeik (apotéciumok) a telepek felszínén fejlődő, apró képletek.

Régebben az izlandi zuzmóhoz hasonlóan használták fel a fák kérgén, bokrokon, kerítéseken nálunk is gyakori tölgyfazuzmót (Evernia prunastri (L.) Ach.), ma már gyógyászati jelentősége nincs, az illatszeripar használja.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Az izlandi zuzmó Nyugat-Európa tűlevelű erdeiben mindenütt gyakori, fakérgen vagy köveken élő növény. Észak-Európában, Észak-Amerikában, Észak-Ázsiában, sőt az Antarktiszon is megtalálható. Hazánkban ritka.

 

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • FELHASZNÁLT RÉSZEK: Az egész telepet (izlandi zuzmó – Cetrariae lichen, Lichen islandicus) gyűjtik késő nyáron és ősszel és szárítással tartósítják. Fénytől védve tárolandó!
  • MONOGRÁFIÁK, GYÓGYSZERKÖNYV: Az izlandi zuzmóról pozitív E-monográfia, valamint ESCOP- és WHO-monográfia is készült, hivatalos a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.) is.
  • HATÓANYAGOK: Nyálkaanyagot (-70 %), antibiotikus és tuberkolosztatikus hatású zuzmósavakat (keserűanyagokat, 4-7%), valamint jódot, A-, B1- és B12-vitamint tartalmaz.
  • GYÓGYHATÁSOK, INDIKÁCIÓK: A monográfiák szájüregi és toroktáji nyálkahártya-irritáció, száraz köhögés, valamint étvágytalanság, diszpepsziás panaszok kezelésére ajánlják. Az izlandi zuzmó a keserű- és nyálkaanyagokat tartalmazó drogok (amara mucilaginosa) legtipikusabb képviselője, a fentiek mellett keserűanyag-tartalma miatt a legyengült szervezet általános erősítésére, tonizálására is használható. A múlt században elsősorban tuberkolózis kezelésére használták.
  • ADAGOLÁS: 1-2 teáskanálnyi szárított zuzmót 1/4 l hideg vízzel leöntünk, lassan felforraljuk, majd leszűrjük. Gyermekek esetén az adag testsúlyarányos. Napi adagja 2-3 csészényi (összesen 4-6 g), légúti panaszok esetén mézzel ízesítve fogyasztandó, étvágytalanság esetén édesítés nélkül, étkezések előtt kb. fél órával, diszpepsziás panaszok esetén étkezések közben vagy után!
  • MELLÉKHATÁSOK, ELLENJAVALLATOK: Nem ismertek. Más keserűanyag-tartalmú drogokhoz hasonlóan gyomor- és nyombélfekélyes panaszok esetén használata ellenjavallt!