LEÍRÁS

Rauwolfia, Schlangenwurzel/Rauwolfia

Meténgfélék családja (Apocynaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A Rauwolfcserje kis termetű, legfeljebb 80-90 cm magasra megnövő, fehér kérgű cserje, gumós, megvastagodott, elágazó gyökérzettel. A szár egyszerű, felálló, levelei keresztben átellenesen fejlődnek. Maguk a levelek rövid nyelűek, egyszerűek, ép szélűek, alakjuk ovális-lándzsás vagy lándzsás-tojásdad, hosszuk 6-17 cm. Az apró, fehér, rózsás vagy halványsárga virágok a hajtáscsúcson kerekded, 2-5 cm átmérőjű álernyőt alkotnak. A virágok felépítése egyébként a családra jellemző: a csésze és a párta egyaránt öttagú, forrt, a párta torka szőrözött. Termése kb. 6 mm hosszú csonthéjas.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A Rauwolfcserje az Indiai-félszigeten őshonos, a Himalája-vidék trópusi területeitől Bengálon át Ceylonig és Jáváig. Ma már sokfelé termesztik is.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

A tradicionális gyógyászatban általános erősítőként, szíverősítőként, lázcsillapítóként, nyugtatóként, valamit az emésztőrendszer különféle panaszaira és reumatikus fájdalmak csillapítására is használták.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A drogot a gyökér szolgáltatja (Rauwolfiae radix), amit 5-20 cm-es darabokra vágva szárítanak ki.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: A Rauwolfcserjéről pozitív E-monográfia, valamit WHO-monográfia készült.

  • Hatóanyagok: Fő hatóanyagai indol-alkaloidok (reszerpin, reszcinamin, ajmalin, raubazin, stb.).

  • Gyógyhatások, indikációk: A reszerpin és a reszcinamin vérnyomáscsökkentő hatású, a monográfia elsősorban a primér magas vérnyomás enyhébb formáinak kezelésére, valamint a megnőtt szimpatikus tónus okozta szorongások és belső feszültség, pszichomotorikus nyugtalanság enyhítésére. Az ajmalint szívritmuszavarok kezelésére használják. A reszerpin erős nyugtató hatása miatt nagyobb dózisban a pszichiátriában is használatos.

  • Adagolás: A drogból készült komplex kivonatok hatásosabbak és veszélytelenebbek is az egyes hatóanyagokat izoláltan tartalmazó monopreparátumoknál. Kivonatai (és természetesen monopreparátumai is) a legtöbb országban csak orvosi rendelvényre hozzáférhetők, ajánlott napi adagja 600 mg drog (6 mg alkaloid). A hatás kifejlődéséhez legalább 2-3 hétre van szükség, a szedés abbahagyása után a hatás ugyanennyi ideig még fennmarad.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Túladagolva elsősorban a monopreparátumok keringési panaszokat, izomgyengeséget és az izom- és mozgáskoordináció zavarait (Parkinson-kór-szerű tünetek), rémálmokat és súlyos depressziót okozhatnak. Hatóanyagai számos más vegyületcsoporttal (digitáliszglikozidok, nyugtatók, stb.) reakcióba léphetnek.