LEÍRÁS

Wohlriechendes Veilchen, Märzveilchen/Sweet Violet
Ibolyafélék családja (Violaceae)

Az illatos ibolya évelő növény, rövid gyöktörzzsel, és számos, legyökerező indával. Levelei tőállók, szív alakúak, szélük csipkézett vagy fogazott. A levélnyél tövén jellegzetes pálhalevelek találhatók, alakjuk széles tojásdad, szélük rojtos, a rojtok rövidebbek a pálhalevél szélességénél. A virágok hosszú, levéltelen kocsányokon magányosan állnak, sarkantyúsak, ibolyakékek vagy fehérek. A virág kétoldali szimmetriát mutat, nagyon kellemes illatot áraszt. Márciustól május elejéig virágzik, termése tok.
A többi, csekélyebb gyógyerejű ibolyafajtól indái, széles pálhalevelei és nem utolsósorban kellemes illata alapján különíthetjük el.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Az illatos ibolya a középhegységek erdeiben, cserjésekben kifejezetten gyakori, az Alföldön szórványos. Európai elterjedésű faj.

KLASSZIKUS RECEPTEK

Plinius leírása szerint „Vad és termesztett ibolya egyaránt létezik. A mályva színűek hűtő hatásúak és a has gyulladásainál használják, a homlokra helyezik, ha a fej ég, főként a szemek folyására, a végbél és a méh előreesésére és kelések kezelésére használják. Koszorúként a fejre téve vagy csak megszagolva elmulasztja a túlzott italozás utóhatásait és a fejfájást, a tüszős mandulagyulladást, ha vízbe teszik. Az ibolya mályvaszínű változata vízbe téve főleg gyerekkori epilepszia kezelésére jó. A viola magja semlegesíti a skorpió csípését. Másrészről a fehér ibolya virága megnyitja a keléseket, sőt el is mulasztja azokat. Mind a fehér és a sárga virágú ibolya mérsékli a havi bajt és vizelethajtó hatással is bír. Frissen gyűjtve erejük gyengébb, ezért meg kell szárítani őket és legalább egy évig nem használhatóak. Fél pohárnyi a sárga ibolyából 3 pohárnyi vízbe téve elősegíti a havi vérzést. A gyökeréből ecettel készített híg kenőcs gyógyítja a lépet, a köszvényt, de a szem gyulladására mirhával és sáfránnyal együtt készítik el. A levelek mézzel megtisztítják a fejet a sebektől. A viasszal elkészített kenőcs meggyógyítja a kicserepesedett végbelet és a test más nedves részeinek bajait. Ecettel együtt meggyógyítja a keléseket is.”

Az ibolya hideg természetű fű, amit Szent Hildegárd elsősorban a szemek elsötétedése ellen ajánl. Erre a célra felforralt olajba (ha lehet olívaolajba) kell tenni a virágokat és ezzel úgy kenni a szemeket, és a környéküket, hogy belülről ne érje őket. Ugyanerre a bajra szolgál, ha az ibolya nedvét kétszer annyi rózsanedvvel, és a rózsanedv harmadannyi édeskömény-nedvvel borba teszik. Ha borban főzött ibolyához galangagyökeret és édesgyökeret adunk, az azokon segít, akiknek tüdeje a melankólia és a sok bosszúság miatt betegszik meg. Harmadnapos láz ellen az ibolyához harmadannyi útifüvet és annál kétszer több salátatormát kell keverni, és ezeket a füveket ecettel vagy sóval enni. Bakfaggyúval és zsírral vagy olívaolajjal kenőcs is készíthető az ibolya nedvével, ami fejfájás, vesefájdalmak, bénulás, vagy élősködők ellen nyújt segítséget.

Hieronymus Bock szerint „Az erdőből a kertbe jövünk, először a kedves kék ibolyához, ami hideg nedves természetű, forró lázakban a testben és külsőleg használandó. Hogy az ibolyák hűtenek, azt Dioszkoridész is bizonyítja. Galénosz a leveleket hidegnek és nedvesnek tartja. Fuchsius úgy tanítja, hogy az ibolyák hidegek az első és nedvesek a második fokon. De Mesue az első fokon marad a hideggel és a nedvessel is, továbbá hozzáteszi, hogy a szárított ibolyák kevésbé hidegek és nedvesek, mind a zöldek, frissek és nedvdúsak. Az orvoslásban elsősorban a virágokat használják, melyek a szívvirágok közé tartoznak. Ugyanígy a leveleket, amelyeket … a lágyító füvek közé számítanak. Az officinában égetett vizet, szirupot, mézet, cukrot és violaolajat használnak. A vizet közönségesen a levelekből desztillálják, de sokkal erősebb az, amit a friss virágokból égetnek. Megiva vagy felrakva hűt, nedvesít, oltja a szomjat, álmot hoz, nagyon hasznos a gonosz, mérges, pestises, forró és kolerikus lázakban. Gyakran a szív, a máj, a fej és a szem gyógyszerei közé keverik, amikor nagy forróság áll fenn… A violaméz forró és száraz köhögés esetén használatos. Hűt, csillapít, nedvesít és lágyítja a hasat. Még inkább használják a klistélyozásnál, amikor az epe forróságát és csípősségét akarják elhárítani. A cukor a forró lázakhoz tartozik. Erősíti a szívet, hűt, nedvesít, legyőzi az epe erejét, oltja a szomjat, különösen a vitriolos… Az olaj hűt, nedvesít, csökkenti a fájdalmat, álmot hoz, jó a forró fejfájásra, a vesék, a máj túlzott forróságára és más gyulladásokra. A mellre kenve jó a tüdőbajosoknak és hektikásoknak, klistéllyal használva pedig lágyítja a hasat.
A sötétkék ibolyából ecetet, olajat, cukrot, és szirupot készítenek, akinek nincs cukra, az vízben főzheti az ibolyát és minden forró bajra használhatja, főképpen fiatal gyerekeknél, ha nyavalyatörésesek vagy forró lázban szenvednek. Egy közönséges és hasznos főzet szegény embereknek: szedjenek márciusi ibolyát a legjobb virágzásban, amikor még jó illatú, tegyék egy zárt cinkannába, öntsenek rá forró vizet, hagyják állni hat vagy nyolc órán át, nyomják ki belőle a virágokat, forrósítsák fel újra az átszűrt vizet, és tegyenek bele friss virágokat, mint az előbb, ezt háromszor vagy négyszer tegyék meg friss virágokkal, aztán vegyék a leszűrt vizet, tegyenek hozzá egy jó kalap cukrot, keveset vagy sokat, amennyi víz van, így a cukrot az ibolyavízzel széntűzön forralják fel, amíg megsűrűsödik, mint a jó méz, majd amikor lehűlt, egy szűk üvegben jól lezárva félre kell tenni szükség esetére. Ugyanilyen módon lehet szirupot főzni rózsából, mindenféle virágokból és zöld füvekből. Az ibolyaszirup más elkészítési és főzési módja: végy 4 lat friss ibolyát, birsalmamagot, mályvamagot, mindegyikből 2 latnyit, 20 vörös és fekete jujubát, ezeket forrald együtt hat fontnyi tök vízben, … tégy hozzá két font cukrot és főzd sziruppá. Két vagy három kanál ibolyaszirup bevéve oldja a gyors láz forróságát, nyitva tartja a hasat, lágyítja a pestises daganatokat, erősíti a szívet, csillapítja az oldalfájást, és summázva, hasznos minden forró betegségben. Van, aki friss forrásvízzel keveri ezt a szirupot s együtt adja szomjúságra, ez kellemes keverék a betegeknek. A sárga púpocska, ami belül a márciusi ibolyában van, külön is felhasználható, mert ez vízzel megfőzve és megiva gyógyítja a nyaki keléseket és csillapítja a gyermekek tüdőbaját, mondja Dioszkoridész. Az ibolyamagok kihozzák a hólyagkövet.
Az ibolyaolaj, a víz, vagy a belőle készített ecet jó gonosz fejfájásra helyezve, ezzel kenve és kendőt ebbe áztatva és rátéve, és ugyanígy szolgál a forró májra téve is. Vagy ibolyafű nedve minden kelésre, ami a forróságból jön, a víz jó a szemek forró fájására, kendővel borogatva. Az álom meghozásához keverj anyatejet az ibolyaolajba, és csepegtesd az orrba, helyezd a homlokra és a halántékra. Az aranyér fájdalmai ellen keverd össze egy tojás sárgáját ibolyaolajjal és helyezd rá. Az ajkak sebeire, a mell, a kezek és a lábak szemölcseire készíts kenőcsöt fehér viaszból és ibolyaolajból és kend ezzel. Égető és fájó hólyagra oldó szer lehet, ha az említett kenőcsöt vagy csak az olajat a köldökbe kened. Ha valakinek nyaki kelése van, ami legjobb, ha megérik és felfakad, az vegye az ibolyákat fűvel, gyökérrel és virággal együtt, kamillavirágokat, mindegyikből annyit, amennyit akar. Főzze vízben és vezesse magához a gőzét. Nagyszerű szer.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • FELHASZNÁLT RÉSZEK: A népi gyógyításban a virágzó hajtásokat (Violae odoratae herba), külön a virágokat (Violae odoratae flos) és a gyöktörzset (Violae odoratae radix) is gyűjtik. A virágokat többnyire mézes/cukros kivonással, a többit szárítással tartósítják.
  • MONOGRÁFIÁK, GYÓGYSZERKÖNYV: –
  • HATÓANYAGOK: Minden része triterpén-szaponinokat (myrozin, violin), emellett fenolos glikozidokat (szalicilsav-származékok), flavonoidokat (rutin, violarutin), egy hánytató (emetinszerű) hatású alkaloidot (odoratin) és nyálkát tartalmaz.
  • GYÓGYHATÁSOK: Manapság elsősorban krónikus és szubakut légúti hurutos betegségek, köhögés, szamárköhögés, légcsőhurut és más légúti panaszok esetén használják köptetőként. Teája hisztéria, félelemérzettel párosuló szívpanaszok, gyermekkori görcsök, izgalmi állapotok, álmatlanság esetén nyugtató, lazító hatású.
  • ADAGOLÁS: 2 teáskanálnyi füvet 1/4 l vízzel leöntünk, felforraljuk, 5 percig áztatjuk, majd leszűrjük. Napi adagja 2-3 csészényi.
  • MELLÉKHATÁSOK, ELLENJAVALLATOK: Nem ismertek.