LEÍRÁS

Sand-Strohblume, Fuhrmannsröschen/Everlasting
Fészkesvirágzatúak családja (Compositae, Asteraceae)

Homoki szalmagyopár

A szalmagyopár évelő növény, erős, többfejű karógyökérrel. Szára egyenes, felül elágazó, 10-40 cm magasra nő, a levelekkel együtt sűrűn, fehéren szőrözött. A levelek szórt állásúak, ülők vagy rövid nyelűek, lemezük alul fordított hosszúkás tojásdad, nyélbe keskenyedő, felül hosszúkás-lándzsás. Az apró, gömbölyded, sárgás fészkek a hajtás csúcsán összetett sátorozó fürtöt alkotnak. Júniustól augusztus végéig nyílik. Termése 1 mm hosszú kaszat.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A szalmagyopár homoki gyepekben az Alföldön élő, szárazságtűrő, fényigényes, eurázsiai elterjedésű faj.

KLASSZIKUS RECEPTEK

Homoki szalmagyopár metszet

Hieronymus Bock szerint „E füvek meleg természetűek, ezt illatukon és ízükön érezni lehet, belsőleg és külsőleg jó orvosságok. A szalmagyopár meleg, száraz és összehúzó erővel bír…
A szalmagyopár borban megfőzve és megiva kihajtja a férgeket, amit én is kipróbáltam és igaznak találtam, így használva izzaszt is, jó növény elzáródott májra, lépre, vesékre és hólyagra… A desztillált vizet sokra tartják a mellek rákja ellen, mert ha naponta lenkendővel felteszik, megvéd annak kifakadásától. Egyesek a kapotnyak leveleit használják e végből, a mondott vízzel benedvesítik és a mellekre teszik.
A virágok lúgban főzve és ezzel mosva elűzik a hajról a tetveket, a ruhák közé téve megvédik azokat a molyoktól és csótányoktól, valamint vízben megfőzve, a gőzt felfogva és bevezetve meglágyítják a megkeményedett, megdagadt méhet.”

Szalmagyopár-virág

 

 

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Fészkes virágzatait (homoki szalmagyopár virág – Helichrysi arenarii flos) gyűjtik, kocsányok nélkül. Szárítással tartósítják.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A drogról WHO-monográfia készült.
  • Hatóanyagok: Flavonoidokat (5-6%) és illóolajat (béta-kariofillén, linalool, stb.) tartalmaz.
  • Gyógyhatások: –
  • Adagolás: –
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: –