LEÍRÁS

Fingerhut/Foxglove

Tátogatófélék családja (Scrophulariaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A hazánkban leggyakoribb sárga gyűszűvirág (D. grandiflora Mill.) évelő növény, a többi faj egy- vagy kétéves, mindegyiknek fejlett főgyökérzete van. Levelei tojásdad- vagy hosszúkás-lándzsásak, szélük finoman csipkézett vagy fogazott, alul-felül szőrözöttek. Az első évben fejlődő levelek tőlevélrózsát alkotnak. A szár 1-1,5 m magasra nő. A virágok valóban gyűszű alakúak, 3-4 cm hosszúak, színük világos- vagy szennyessárga. A hajtás csúcsán laza fürtöt alkotnak. Májustól szeptemberig virágzik, termése tok.
A piros gyűszűvirág (D. purpurea L.) felépítésében hasonló az előzőhöz, virágai bíborszínűek. Főként Nyugat-Európában gyakori növény, nálunk több helyütt termesztik, a nyugati határszélen talán spontán is előfordul.
A gyapjas gyűszűvirág (D. lanata Ehrh.) elsősorban tömött virágfüzérével, sárgásbarna, lilával futtatott virágaival és molyhos hajtásával különbözik az előzőektől. Fokozottan védett növény, mely Budapest környékén és a Dél-Dunántúl néhány pontján él, egyébként délkelet-európai elterjedésű faj.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A sárga gyűszűvirág tölgyerdők, erdőszélek gyakori növénye, középhegységeinkben mindenütt gyakori. Elterjedési területe Európa és Ázsia mérsékelt és mediterrán vidékei.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Hieronymus Bock keveset ír róla: „Íze azt mutatja, hogy e növény természete szerint meleg és száraz, ezért más növényekkel melegítő, eloszlató és tisztító orvosságokhoz lehet adni. Mivel e szer nagyon keserű, mint a tárnics, világos, hogy meglehetősen száraz és forró. Szétoszlat, megnyit és tisztít. Galénosz azt tanítja, hogy a nagyon keserű szerek tisztítanak, az ereket megnyitják, eloszlatják a sűrű nedvességeket és kiköptetik a gennyet és nyálkát a mellből és tüdőkből.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A gyűszűvirágoknak többnyire a levelét használják, legfontosabb a piros és a gyapjas gyűszűvirág levele (Digitalis purpureae folium, Digitalis lanatae folium).

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A piros gyűszűvirág levele hivatalos drog a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.). 

  • Hatóanyagok: Szívre ható glikozidákat (ún. digitáliszglikozidokat, kémiai felépítésük alapján szteroidglikozidokat, pl. digitoxin, gitoxin, digoxigenin), továbbá szaponinokat, nyálkaanyagot és egy vizelethajtó hatású flavonglikozidát tartalmaznak. 

  • Gyógyhatások: Erős hatású, házilagosan nem használható, de gyógyszeralapanyagként nagyon fontos növények: a piros gyűszűvirág és a gyapjas gyűszűvirág „szíverősítő”, a szív munkáját és teljesítményét fokozó gyógyszerek hatóanyagait szolgáltatja. A sokfelé gyakori sárga gyűszűvirág hasonló, s bár enyhébb hatású, házi szerként ez sem ajánlott. Külsőleg sebgyógyító hatásúak. 

  • Adagolás: Kizárólag gyógyszerek formájában használatosak, mindig orvosi felügyelet mellett! 

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: A mérgezés szájüregi gyulladással, rosszulléttel, hányással, hasmenéssel, látászavarokkal és hallucinációkkal, valamint szívritmuszavarokkal jár. Mérgezés esetén az azonnali hánytatás és a mielőbbi orvoshoz szállítás a legfontosabb teendők. A glikozidok felhalmozódnak (akkumulálódnak) a szervezetben.