LEÍRÁS

Heidekraut/Heather
Hangafélék családja

(Ericaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

Az áfonyák rokonsági körébe tartozó csarab kis termetű (0,5 m-ig), sűrű hajtásrendszerű cserje, törzse elfekvő, csak az ágak törnek felfelé. Levelei sötétzöldek, aprók, pikkelyszerűek, az ágakon fedelékesen, keresztben átellenesen helyezkednek el, olyan sűrűn, hogy látszólag négy sorban állnak. A virágok lilásak vagy ciklámenszínűek, aprók, a párta forrt, harang alakú. A virágok az ágak végein egyoldalú füzért alkotnak. Későn, augusztustól szeptember végéig virágzik.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Észak- és Nyugat-Európában elterjedt cserje, a nyírrel és a zanótfélékkel együtt a savanyú talajú fenyérek fő növénye. Magyarországon az Északi-Középhegységben (Zempléni-hg.), a Bakonyalján és a Nyugat-Dunántúlon előforduló, nem túlságosan gyakori, védett növény. Ragaszkodik a sok csapadékhoz és a savanyú, többnyire homokos vagy kavicsos alapú talajhoz.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

A kelta fanaptárban a csarab nevét (Ura) kapta a nyári napforduló ünnepe (június 21). Mivel a csarab az óceáni partvidékhez kötött növény (bár hazánk nyugati vidékein még megtalálható), a Mediterráneumban a valóban fatermetű erikafa (Erica arborea L.), Közép-Európában pedig a hársfa (Tilia spp.) helyettesítette. Mit kell még tudni a csarabról, illetve az erikákról? Legfőképpen azt, hogy (a hársfával együtt) híresek jó minőségű, gyógyerejű mézükről, s virágzási idejük is többnyire nyár derekára esik.

Hieronymus Bock szerint: „Paulus Aeginata szerint a csarab virágai, a levélkékkel és ágacskákkal együtt csomókat és dagadásokat eloszlató erővel bírnak, minden áztatás nélkül, hasznosak a testben és azon kívül. A szép csarabvirágokból égetett vizet a bélbajosoknak adtam és jónak találtam, különösen ha forróság és szomjúság jött hozzá. A virágokból égetett víz jó vörös szemekre és csillapítja a fájdalmat. A virágok a fiatal ágakkal széttörve és rátéve gyógyítják a kígyómarást és lehúzzák a dagadásokat, írja Dioszkoridész. Egyesek a friss virágokból gőzt és izzasztófürdőt készítenek béna podagrás tagokra, azt mondják, e gőz szétoszlatja a sűrű öreg nyálkát, amiből a fájdalmak támadnak. A virágok főzete jó hascsikarásra és ágyéki fájdalmakra.”

Bach-eszenciája (Heather) napoztatós módszerrel készül és a következő lelkiállapotra való: „Azoknak, akik állandóan társaságot keresnek, mivel roppant fontosnak tartják azt, hogy problémáikat másokkal is megvitassák. A hallgató személye nem igazán fontos számukra. A hosszabb-rövidebb ideig tartó magány nagyon boldogtalanná teszi őket.”

Copyright http://www.netherbarium.hu

A népi gyógyászatban nyár végén, ősz elején a virágzó leveles hajtásvégeket gyűjtik és árnyékban szárítják. A drog arbutint, flavonglikozidokat, cseranyagokat, szaponinokat és ásványi anyagokat, főképpen meszet és kovasavat tartalmaz. Közepesen erős vizelethajtó szer, elsősorban vesekő és -homok kezelésére és megelőzésére, valamint hólyaggyulladás, alsó húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésére használják. Vértisztító hatása miatt reuma, köszvény kezelésére is alkalmas. Összehúzó és tisztító hatásánál fogva kiválóan alkalmas sebek, sérülések ellátására, valamint belsőleg hasmenés kezelésére is.

 

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • A modern fitoterápia nem használja.
  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: –
  • Hatóanyagok: lásd fent.
  • Gyógyhatások, indikációk: lásd fent
  • Adagolás:  –
  • Mellékhatások, ellenjavallatok: na