LEÍRÁS

Kornblume/Cornflower

Fészkesvirágzatúak családja (Asteraceae, Compositae)

Centaurea cyanus

A búzavirág egy- vagy kétéves növény, 20-70 cm hosszú, elágazó gyökérrel. Szürkés, szőrözött szára felálló, felül elágazó, többélű, magassága 50-70 cm. A levelek legalul három szeletkére hasogatottak, felül szálas-lándzsásak, ép szélűek. A fészkes virágzatok 3 cm átmérőjűek, az ágak végén magányosan állnak. A virágzatot kizárólag világítóan kék csöves virágok alkotják, a szélsők meddők, cimpákra osztott, csöves pártával. Virágzási ideje májustól augusztus végéig tart. Termése bóbitás kaszat.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

Őshazája eredetileg a mediterrán vidék, a gabonafélékkel együtt azonban már évezredekkel ezelőtt széthurcolták egész Európában, majd az egész világon. Magját és virágporát már észak-európai bronzkori leletekben is sikerült azonosítani. Leggyakrabban máig búzaföldeken, parlagok szélén, száraz gyomtársulásokban lehet megtalálni.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Plinius több helyütt is említi, többnyire légúti panaszok gyógyszereként: „…mellhártyagyulladásra és tüdőgyulladásra a nagyobbik búzavirág, éppolyan jó mint az italba tett izsóp…”
Hieronymus Bock szerint „A kerti és a vad búzavirág a fiatal gyermekcséknek nő, hogy örömüket leljék benne és gyógyszerként is használhassák, természete szerint hideg. Fuchsius is így tartja, és azt mondja, hogy visszaveti a forróságot és a nedvességeket. Tabernaemontanus szintén hidegnek tartja, és azt mondja, szárít is. Leveleit és virágait használják. A virágokból vizet égetnek, mely nagyon hasznos forró, vörös és fájó szemekre, mert hűt, szárít, összehúz és visszahajt.
A virágok és magjaik borban főzve és megiva jók pókok és skorpiók marására, s talán más mérgekre is. A magok megtörve és minden alkalommal nyolcad latnyi megiva kivezetik a nyálkákat a gyomorból. Egyes írók úgy tartják, hogy a virágok jók pestisre…
Jó gonosz romló sebekre és károkra, ha kipréselt nedvét beleteszik vagy porát ráhintik. Az égetett vizet kendővel is fel lehet tenni, vagy a károkat a főzettel naponta mosni. Nagyon jól szolgál a forró gyulladt bajokra, főleg az ágyékon. A patikáriusok a kék virágokból színezőt csinálnak a cukrokhoz. Lehet a virágok porát is venni és tojásfehérjével feltenni.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A teljes virágzásban levő csöves virágokat (Cyani flos) kell (fészek nélkül) begyűjteni, ami nagyon munkaigényes művelet, hiszen minden egyes virágot külön kell kicsippenteni. Napsütéstől védve szárítandó, szárítás közben nem veszítheti el a színét!

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: –

  • Hatóanyagok: Flavonoidokat, szeszkviterpén laktonokat (centauriin), kumarinokat (cichoriin) tartalmaz.

  • Gyógyhatások: Belsőleg enyhén vizelethajtó, görcsoldó, emésztést serkentő és étvágygerjesztő hatása van, önmagában ritkán használják. Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása is ismert.

  • Adagolás: Nincs adat.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nincs adat.