LEÍRÁS

Mönchpfeffer/Chaste Tree

Vasfűfélék családja (Verbenaceae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A barátcserje 1-4 m magasra megnövő, dúsan elágazó hajtásrendszerű bokor. Fiatal hajtásai négyélűek, a levelek tenyeresen összetettek, a levélkék ép szélűek, megnyúlt lándzsásak, fonákuk fehéren molyhos, számuk többnyire 5-7. A lilás-kékes virágok a hajtásvégeken tömött bugás virágzatban állnak. A párta többé-kevésbé kétajkú, kívül molyhosan szőrös, a csésze forrt, ötcimpájú. Nyár közepe táján virágzik. Termése 2-4 mm átmérőjű, sötétbarna csonthéjas.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A barátcserje a Földközi-tenger mellékétől Észak-Indiáig elterjedt, folyópartokon, tengerpartokon élő, nedves, nyirkos helyeket kedvelő, sok helyütt termesztett növény.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Dioszkoridész szerint „A barátcserje melegítő és összehúzó erővel bír. A magok megiva jók mérges állatok marására, vízkórságra és lépbajra. Kihozza és serkenti a tejet, hajtja az asszonyok hószámát, negyed lat mag borban megiva megzavarja a természetes magokat, elnehezíti a főt és mély álmot hoz. A méh fájdalmai és feldagadása ellen az asszonyok haszonnal vehetik e cserje leveleinek és magvainak vizes főzetét. A magok csombormentával megiva vagy meggyújtva és füstjét felfogva, vagy ráülve hajtják az asszonyok hószámát, felkenve vagy tapaszként feltéve csillapítják a fő fájdalmát. Ecettel és olajjal keverve őrjöngésben és álomkórban jók a főre csepegtetve. A levelek meggyújtva vagy szétszórva elűzik a mérges állatokat, felkenve és feltéve jók ezek harapására. Vajjal és borostyánlevelekkel feltéve elűzik az ágyék kemény keléseit. A magok vízzel enyhítik a fenék viszketését. A magok és a levelek gyógyítják a sebeket és a kimarjult tagokat. Azt is mondják, hogy megvéd a farkastól, ha kezedben tartod és úgy jársz. A görögök e cserjét Agnon-nak nevezik, ami szűzet jelent, latinul Castus, mert az athéni fehérnépek, ha Cereris istennő tiszteletét fogadták, meg kellett őrizzék szüzességüket, s e fa leveleit szórták maguk alá, ezen pihentek. Lygosnak is hívják, ami kötést jelent, mivel szívós ágai jól köthetők”.

Hieronymus Bock nem tartja túlságosan sokra: „E kolostori bors száraz, meleg, összehúzó tulajdonságú, hébe-hóba használatos csak az orvoslásban. Galénosz azt mondja, meleg és száraz a harmadik fokon, híg anyag, elemészti a szeleket és valamelyest csípős…”.

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Érett terméseit (Agni casti fructus) használják.

  • Hatóanyagok: A termés iridoid glikozidokat (agnuzid, aukubin), illóolajat, valamint zsírosolajat, zsíroldékony flavonokat és egy keserűanyagot (kaszticin) tartalmaz.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyv: a termésdrogról pozitív E-monográfia, ESCOP- és WHO-monográfia készült, szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII) is.

  • Gyógyhatások, indikációk: A termés hatóanyagai csökkentik a prolaktin-szintet (FSH-gátlás), emellett fájdalomcsillapító hatással is bírnak. A monográfiák premenstruációs szindróma (PMS), rendszertelen menstruáció, valamint emlőfájdalmak (masztodínia) kezelésére ajánlják.

  • Adagolás: Készítmények formájában használatos, a kúrának legalább 3 hónapon keresztül kell tartania. Az ajánlott napi adag 30-40 mg száraz drog vagy ennek megfelelő kivonat.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Használata a terhesség és a szoptatás ideje alatt ellenjavallt. A dopaminreceptor-antagonisták (neuroleptikumok) hatását csökkentheti, az egyidejű használat csak orvosi ellenőrzés alatt lehetséges.