LEÍRÁS

betonika, orvosi tisztesfű, sebfű
Betonie, Ziest/Wood Betony, Bishopswort

Ajakosok családja (Lamiaceae, Labiatae)

Copyright http://www.netherbarium.hu

A bakfű évelő növény, gyöktörzse tömzsi, fásodó. Szára egyenes, négyszögletes, nem vagy csak kevéssé elágazó, magassága elérheti a 60-70 cm-t is. Tőlevelei jó arasznyiak, hosszú nyélen ülnek, tojásdadok csipkézett széllel, válluk szíves. A szárlevelek kisebbek, hasonló alakúak vagy lándzsásak, keresztben átellenes állásúak. Az egész hajtás ritkábban vagy sűrűbben szőrökkel borított. A bíborvörös, oldalról jellegzetesen összenyomott ajakos virágok a szár csúcsán tömött, 10-15 cm hosszú, füzéres virágzatot alkotnak. A porzók portokfelei párhuzamosak. A levelek szétmorzsolva kellemes, citromszerű illatot árasztanak, ízük keserű. Július-augusztusban virágzik. Termése négyosztatú makkocska.
Hasonló felépítésű és virágú növények a tisztesfüvek (Stachys spp.). Legfontosabb elkülönítő bélyegük a hosszabb, szaggatott virágzat (ld. ott).

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A bakfű főképp a középhegységekben és a dombvidékeken elterjedt, eléggé gyakori növény. Erdei tisztásokon, irtásokon, erdőszéleken, utak mentén, bokros lejtőkön lehet megtalálni, általában csoportosan nő. Eurázsiai elterjedésű növény.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

A bakfüvet főképpen a középkorban becsülték sokra, Hieronymus Bock több oldalnyi gyógyhatását írja le: „A bakfüvek meleg minőségűek, hasznosak a testen belül és azon kívül majd minden bajra. Fuchsius szerint a bakfű meleg és száraz a második fok végén vagy a harmadik elején. Fernelius és Dodonaeus a második fokon tartja melegnek és száraznak. Mert kissé keserű és valamennyire csípős, mondja Galénosz. Megnyit, tisztít és szétoszlat. Főképpen a leveleket és a virágokat használják. A gyógyszertárakban desztillált vizét, szirupját, cukrát, máshol kenőcsét tartják, mely egyedül a bakfű nedvéből, olajból és viaszból készül. A víz, a cukor és a szirup jó a fej, a szemek, a mell, a gyomor, a máj, a lép, a vesék, a hólyag és a méh sok panaszára, ahogyan a szerzők megmutatják. A kenőcs jó sarcoticum, növeszti a húst a sebeken és keléseken, szárít és tisztít… Summázva, a bakfű számos és sokféle erénnyel bír: ezért is írt Antonius Musa, Augustus császár testi orvosa egy egész könyvecskét róla.

Akiknek rossz a gyomra és állandóan böfögnek vagy nem tartja magában az ételt, és akiknek a kútja fertőzött, azok használjanak állandóan bakfüvet, vagy a füvet és a virágokat borban megfőzve és megiva, vagy az ezekből nyert égetett vizet, vagy a virágokból készült cukrot más cukrokhoz hasonlóan használva. Akinek nincs cukra vagy égetett vize, az törje porrá a szárított leveleket, e por magában vagy mézzel keverve hasonló hatással bír. Az asszonyok, akiknek méhe gyakran fáj és felpuffad, bakfüvet használjanak és ne nézzék le. Summázva, a bakfű virágai, levelei és gyökere megfőzve és megiva, vagy tetszés szerint nyeletnek, cukornak, szirupnak, italnak, pornak vagy másnak elkészítve, jók a gyomor, a máj, a lép, a vesék, a hólyag és a méh minden belső panaszára, megnyitnak, minden káros nedvességet kivezetnek. Ez okból negyed latnyi bakfűport kell borban inni adni azoknak, akik mérget vettek magukhoz, ez a húgyon és a székleten át kivezeti azt. A friss levelek megéve erősítik a látást, a porrá tört fűből reggelente negyed latnyi meleg vízzel bevéve hasonló hatású. 1 latnyi bakfű mézborban vagy mézvízben bevéve, hajtja a székletet. A bakfű vörös borban vagy kecsketejben megiva legyőzi a vérköpést. Háromnegyed latnyi bakfűpor jó öreg borban 27 széttört borsfejecskével bevéve segít oldalfájás ellen. Negyed latnyi széttört bakfű meleg vízzel bevéve csillapítja a testi fájdalmakat. Végy háromnegyed latnyi bakfűport tengerihagyma-ecetben, 2 latnyi mézet és kilenc pohárnyi meleg vizet, ez néhány ivás után segít kő ellen. A sárgaságban szenvedők használják gyakran a bakfüvet, nyelet, por vagy ital formájában. Az őrült és szélütött embereknek a bakfüvet vízben kell főzni és inni adni, ugyanígy azoknak, akiknek tagjaik fájnak vagy a csípőjük. A tüdőbajosoknak, akik állandóan köhögnek és szuszognak, és azoknak is, akik vízkórságra hajlamosak vagy állandó gyomorlázuk van, főzzék a bakfű virágait és leveleit mézzel és vízzel, és reggelente és esténként adják inni, mindig egy jó italnyit, melegen, e gyógyszer javulást hoz nekik.

Egy bakfűvízzel megnedvesített kendő a fejre téve csillapítja a fájdalmat. A szemekre téve hasonló hatása van. A zöld bakfűlevelek széttörve és megfőzve és a fej sebeire téve nemcsak gyógyerejűek, de néhány nap alatt össze is forrasztják azokat és kihúzzák a koponyából a töviseket és hegyeket. A gőze csövön át a fülbe vezetve csillapítja a fájást. A levelek bor és ecet keverékében megfőzve, míg a harmada elfő, jó gargalizálószert adnak fájós fogakra. A bakfű levelei fekete borban széttörve és megfőzve, a sebeket mosva és tapaszként feltéve gyógyítják minden kígyó, féreg és veszett kutya mérgezett harapását. Ugyanígy elkészítve és melegen feltéve csillapítják a podagra fájdalmát a lábon és más részeken. Aki többet akarna tudni a bakfűről, olvassa a régiek könyveit. … Így készül tapasz a sebzett fejre és betört koponyára: végy anyatejet, luc és jegenye gyantáját, ami világos és fehér, mindegyiket hat lattal, oszlasd szét lassú tűzön egy edényben, tégy hozzá 6 latnyi szárított és porrá tört bakfűlevelet, jól keverd össze, formálj belőle mogyorónyi golyócskákat, e golyócskákat áztasd anyatejbe egy egész héten át, de végy ki minden nap egyet…”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: A virágzó hajtás felső részét és a tőleveleket kell begyűjteni (bakfű – Betonicae herba), lehetőleg a virágzás elején. Szárítása egyszerű.

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: –

  • Hatóanyagok: Cseranyagokat, keserűanyagokat és alkaloidokat (sztahidrin, betonicin) tartalmaz.

  • Gyógyhatások: Vérzéscsillapító és összehúzó ereje miatt külsőleg sebek, sérülések, bőrbetegségek, belsőleg hasmenés, aranyeres panaszok enyhítésére használták. Nyálkaoldó és légúti fertőtlenítő, összehúzó hatása miatt asztma, tüdőgyulladás, légcsőhurut, hörghurut, rekedtség gyógyítására is alkalmas. Keserűanyagtartalma miatt gyomorerősítőnek, emésztés-serkentőnek is beválik. Nyugtató hatású, ideges eredetű fejfájások, félelmek, szorongások és neuralgiák ellenszere.

  • Adagolás: 1 púpozott teáskanálnyi füvet 1/4 l forró vízzel leöntünk, majd 15 perc állás után leszűrjük. Napi adagja 1-3-szor 1 csészényi tea.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: Nem ismertek.