LEÍRÁS

Artischocke/Artichoke

Fészkesvirágzatúak családja (Compositae, Asteraceae)

Copyright by netherbarium.hu

Az articsóka évelő növény karószerű, erős főgyökérzettel. Szára egyenes, elágazó, akár a 2 m-es magasságot is elérheti. Levelei lándzsásak, 60-80 cm hosszúak, egy-, ritkán kétszeresen szárnyasan osztottak. A levelek színe világoszöld, kopasz, fonáka filcesen szőrözött. A húsos, gömbölyded fészekvirágzatokat zöldes-vöröses, szintén húsos fészekpikkelyek burkolják. A virágok lilák. Augusztus tájékán virágzik, termése repítőszőrös kaszat.
Vad faja a kárdi vagy spanyol articsóka (C. cardunculus L.), ami szúrós, merev fogú levelei alapján könnyen felismerhető.

ELTERJEDÉS, ÉLŐHELY

A vad faj Mediterráneum déli és nyugati részének száraz, sovány talajú területein elterjedt. A kerti articsókát sok helyütt termesztik.

TRADÍCIONÁLIS FELHASZNÁLÁSOK

Articsóka

Hieronymus Bock a vad fajról ír: „Akkor kell enni a bogáncsot, amikor még fiatal, ételnek jól elkészítve, főképpen a fejeket, amelyek természetük szerint melegek és nedvesek, erősen hajtják a húgyot, írja Dioszkoridész. Kolumella annyit tesz hozzá, hogy a gyökér vízben megfőzve és megéve kedvet csinál az iváshoz és lábán tartja a gyengélkedőt.
A gyökér borban megfőzve és megiva kihajtja a bűzös húgyot, mint a spárga, ezért a máj és a vesék elzáródására szolgál, sárgaság és vízkórság idején.
A gyökér és a fejek alatti húsos rész sóval, borssal és kínai gyömbérrel megéve serkenti a házasi dolgokat.”

MODERN FELHASZNÁLÁSOK

  • Felhasznált részek: Legfontosabb drogja a levél (Cynarae folium), amit ősszel gyűjtenek, illetve ennek kivonata (Cynarae folii extractum siccum).

  • Monográfiák, gyógyszerkönyvek: A levelekről pozitív E-monográfia, ESCOP- és WHO-monográfia egyaránt készült, mindkét drog szerepel a VIII. Magyar Gyógyszerkönyvben (Ph. Hg. VIII.).

  • Hatóanyagok: Kávésav-származékokat (1%; cinarin), keserűanyagokat (cinaropikrin), valamint flavonoidokat és nyomokban illóolajat tartalmaz.

  • Gyógyhatások: A monográfiák diszpepsziás panaszok kezelésére, a zsíremésztés serkentésére, valamint a vér lipidszintjének csökkentésére ajánlják. Hatásának legfontosabb területe a máj és az epeutak: májvédő (antihepatotoxikus), illetve az epetermelést és az epeelfolyást segítő hatását egyaránt sikerült kimutatni, egyes vizsgálatok szerint 130-150%-kal növeli a kiválasztott epe mennyiségét. A koleszterinszintézis gátlásával, illetve a kiválasztás serkentésével hatékonyan csökkenti a vér koleszterin- és zsírsavszintjét, emiatt manapság az érdeklődés középpontjába került.

  • Adagolás: Teaként ritkán használatos, leginkább készítmények formájában hozzáférhető.

  • Mellékhatások, ellenjavallatok: nem ismertek.